Благоевградското село Рилци пропищя от животновъд, смрад, бълхи и кърлежи, заради 100-те животни отглеждани в двор на къща насред селото

19 Август 2020 | 06:45
0 коментара
Общество

Жител на благоевградското село Рилци преди дни бил посинен от бой от съселянин животновъд след спречкване, че стадото изяло насажденията в градината му. Нападателят Георги Георгиев сам се похвалил на съселяни, че с тояга здраво наложил Малин Такьов, докато той не започнал да му се моли да го пусне да си ходи.

„Видях Такьовия Малин, целият е син! Животните влезли в градината му и изяли зелето, чушките, всичко! Направил един-два пъти забележка на собственика и тоя като го издебне с едно дърво, пребил го!“, възмущаваше се завчера пред кмета на с. Рилци Крум Крумов известният в Благоевград хореограф Мони Стамболийски, който има имот в селото.

„Казах му: Иди си пусни жалба в прокуратурата. И моя орех са изяли животните му“, оплака се той на управника.

Сигналът срещу Г. Георгиев не е първият. Цялото село е пропищяло от животновъда, който отглежда стадо от над 100 овце и кози в двора на къщата си. Тежката миризма на тор и мръсотия вятърът разнася заедно с рояк мухи в цялата долна част покрай дерето, където в недовършена 3-етажна къща живее стопанинът. Съседите му от години водят битка за изнасяне на стадото извън селото, но се оказва, че няма институция, която да принуди комшията им да изпълнява наредбите и законите на общината и държавата. Стадото от 45 овце, 60 кози, бик и крава с теле опустошава всичко наред – овошките и зеленчуковите градини на рилчани, а жалбите в кметството валят непрекъснато и от години.

„Пишат му актове, но не ги събират и те отпадат по давност“, обяснява кметът Кр. Крумов, чийто имот и този на животновъда ги дели само една ограда. „Мястото не отговаря на изискванията за отглеждане и на 10 дребни преживни животни, а той в момента има над 100. Минава със стадото си през чуждите имоти и това е, откакто семейството му се е заселило в Рилци. Институциите са безсилни. Само пишат актове, но по неясни причини не си събират вземанията. Оборската тор я складира в задния двор. Не я чисти, не я извозва, само я трупа. Едната купчина вече е на равнението на прозорците и височината й вероятно има към 3 метра. При всеки дъжд миризмата не се издържа. В гаража му също е пълно с оборска тор, а срещу бълхи и кърлежи не пръска. Жалбите срещу него са много, но никой не взима никакви мерки“, откровен е селският управник.

Фамилията на Георгиев е от Лисия, преди години ги оземлили в Рилци и родителите му слезли в селото, като пренесли и основното си занимание животновъдството.

„Борбата с тоя човек започна още през 1999-2000 г. Тогава заедно с родителите си гледаше около 30 прасета в двора без канализация“, разказа друг негов съсед – Мирослав Попниколов, който по време на управлението на кметския екип на Л. Причкапов бе директор на административната дирекция. Той разказа как преди 20 г. фамилията, с която ги дели само една улица, отглеждали и 250 овце на общинското място до предпазната дига на дерето точно под къщата им.

„Докато аз бях в общината, им бяха съставени административни актове за освобождаване на общинското място, върху което се бяха настанили. Съставените наказателни постановления от общината срещу фамилията в онзи период бяха общо за около 8000 лв., а юристите ми обясняваха, че не можело да се съберат тези пари по надлежния ред, в което не намирам логика. Подпомогнати от свои роднини, животновъдите оспорваха в съда актовете. Плащаха на адвокати, пишеха жалби против общината, а с мотив, че са много бедни и се прехранват с животновъдство, обжалваха разпореденото премахване на незаконната кошара пред Върховен административен съд. В решението си магистратите посочиха, че материалното положение на жалбоподателите няма отношение към законността на акта.

От човешка гледна точка ми е жал за този човек, останал без избор в живота, но от друга страна ние, останалите, не сме длъжни да търпим този негов избор, още повече че той вреди на всички ни. Просто мястото на това стопанство не е между къщите на хората“, категоричен е М. Попниколов.

Съпругата му Велка признава, че е шокирана как при толкова сигнали и жалби нищо не се предприема срещу комшията им. „Рилци е уникално място, но за съжаление цялото село не може да се справи с безобразията на един човек! Всички негодуват, а никой нищо не предприема години наред. Снощи направих пореден опит да изляза на терасата, невъзможно е и половин минута да издържи човек навън. Не мога да просна дрехи, да отворя прозорец заради мухите, бълхите и кърлежите от съседния двор“, откровена е дамата.

Свекър й допълва картината с още по-драматични краски: „Проблемът е от години и няма никакво решение, вече не знаем към кого да се обърнем, за да има резултат. Тези дни идваха пак на проверка от Агенцията по храните, а той ги подгони по улицата със заплахи: „Ще ви гръмна до един! До един!“. Само за тези думи трябва да го приберат! Вечерно време тук става нетърпимо, 100 глави кози и овце се борят, тропат, ако забелязвате, в двора му няма нито поилка, нито хранилка и животните са неспокойно през цялото време. А как мирише… Трябва отнякъде да има някаква реакция, този ад го търпим вече 20 години! Вчера за  забравена навън коза обясни на един човек: „Тая е болна, затова съм я оставил“. С умрелите овце храни кучетата си, хвърля им ги и по цял месец вони на мърша. Сега е останало само едно куче, неотдавна имаше малки и той ги разнасяше из цялото село, пускаше ги в дворовете на хората, които имат малки деца, а те му ги връщаха обратно. Нито общината нито държавата взимат отношение! Бикът вечер се разхожда свободно, а е опасен, едно от съседските деца е уплашил, ще утрепе някого. Побърка цялото село тоя човек. Не е нормално каквото става тук! Това е престъпление!“, вдига безпомощно ръце човекът.

Когато през 2006 г. общината разпоредила да се премахне незаконната кошара върху общинско място, Георгиеви се жалили в областната управа срещу кметството, разказаха съседи. Висш чиновник по онова време там ги посъветвал да си вкарат стадото в двора, защото тогава никой нищо нямало да може да им каже. И те го направили, а за съселяните им останали подозренията, че някой оказва влияние върху администрацията на всякакво ниво и животновъдите са недосегаеми.

Мирослав Попниколов си спомня как преди време покойният вече баща на Георги Георгиев бил блъснат от бика им, който едва не го убил. Синът в момента също отглежда бик, който плаши децата на съседите. В стадото има пръчове с големи рога, които на периоди също са суперагресивни, разказват рилчани.

„Едно такова животно, ако удари дете или възрастен на улицата, ще го убие на място. Това ли трябва да се случи, та някой да реагира“, недоумява Попниколов.

Преди 10-15 години, по време на управлението на предишния кмет на с. Рилци Живко Чукарски, бил обсъждан вариант стопанството на Георги Георгиев да се измести извън селото, като им се даде общински терен. Това съвпаднало с премахването на овчарника от общинския терен и на семейството предоставили терен на около 300 м от бензиностанцията на OMV, на главен път Е-79, близо до Рилци. Роднини дори почнали да помагат да се изгради кошарата на новото място, но бащата на втория ден заявил: „Няма да храня вълците!“, и направили обора в двора си, използвайки съседите като защита от диви животни. Другото оправдание, с което излезли тогава, било, че здрави момчета ги заплашили да не правят нищо до бензиностанцията, че животновъдно стопанство там може да повлияе негативно на бизнеса.

„Имаше няколко варианта с общински места, които им се предложиха, като единият бе над селото, на границата с дъбравското землище в Телкиево дере“, спомни си бившият кмет на Рилци Живко Чукарски. Животновъдът отказал с мотив, че няма кой да му охранява стоката. „Проблемът леко затихна, като разпродаде голямата част от стадото и си остави 15-16 животни, но след година, година и половина отново го увеличи и напрежението пак ескалира“, обясни той.

Единственият човек, който можел да го накара да се съобрази със съселяните си и да намали стоката, бил вуйчо му, но той починал и сега рилчани няма на кого да разчитат да вразуми Георги да не пречи на цялото село. Затова продължават да подават жалби, а те са безброй от 2000 г. досега. Само прокуратурата още не са сезирали и обмислят да го направят, с искане да разследва защо администрацията по никакъв начин не може да се справи с Г. Георгиев.

„Не ми се иска да смятам, че става дума за липса на воля, по-скоро някой влиятелен човек го закриля и покровителства“, подозира Мирослав Попниколов и допълва: „Темата освен като частен случай е интересна и като социално явление с факта как държавата се държи като мащеха към онези, която я издържат, а към другите, които рушат, замърсяват и са на социална издръжка, проявява суперзагриженост“.

Съседът му преживява с инвалидна пенсия и от продажба на стоката. Рилчани отбелязват, че никоя институция не обръща внимание, че тези продажби стават „на черно“.

В двора на Георгиев липсват каквито и да е условия за хуманно отглеждане на животни, вписани в общинските и държавни разпоредби – не е осигурена нужната територия за обитаване на едно животно, нито са покрити санитарните изисквания. В общинската наредба за отглеждане на животни е записано, че в селските райони се разрешава отглеждането до 10 бр. дребни преживни животни, но при спазване на съответните ветеринарно-санитарнни условия, в специално изградени за целта помещения, отговарящи на зоохигиенните, санитарно-хигиенни и ветеринарномедицински норми. Т.е. ако нямаш помещение с канализация, което да отговаря на всички изисквания, нямаш право да отглеждаш нищо.

От началото на годината ветеринарите многократно ходили при животновъда да му се молят да махне стадото заради липса на условия.

„Най-странното е, че една от служителките се опита да заобиколи наредбата и искаше да впишат животновъдния обект като заден двор. Направят ли го, ще го узаконят в разрез с всички изисквания, а стане ли това, този човек ще има право да иска и субсидии от държавата. Представяте ли си до какъв абсурд може да се стигне?!“, възмущава се Мирослав Попниколов и отбелязва, че някой научил комшията му, че като сложат марки на животните, стадото няма да е застрашено от незабавно унищожение по ветеринарния закон. На тази база държавата започнала и да провежда ветеринарни дейности в двора на Георгиев и от време на време безплатно третират овцете и козите му с препарати.

Последните предписания до животновъда от общината и РЗИ да приведе фермата си във вид, отговарящ на изискванията на наредбата на община Благоевград, са от края на май т.г., а указаните срокове са изтекли преди месец и половина, отново без резултат.

Кметът на Рилци Кр. Крумов заключава, че навсякъде има хора, които не се съобразяват с околните, но държавата има лостове да ги накара да не пречат на останалите. „Любопитно е защо в нашия случай институциите не следят движението на актовете си и не изискват събирането на наложените от самите тях глоби. Този човек става заплаха за останалите, трябва ли да чакаме той или животните му да убият някого?!“, риторично пита селският управник, който не губи надежда, че през мандата си ще успее да разреши казуса.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP