Благоевградското ченге Стефан Филипов пуснат на свобода под парична гаранция от 10 000 лв.

12 Октомври 2016 | 21:46
0 коментара
Общество
Благоевградското ченге Стефан Филипов пуснат на свобода под парична гаранция от 10 000 лв.

Бившият благоевградски полицай Стефан Филипов, който бе обвинен за чадър над сводника Марто Дебелия, бе пуснат на свобода под парична гаранция от 10 000 лв. Тази мярка бе определена вчера от тричленния състав на Окръжен съд, с председател Красимир Аршинков, след като прокуратурата протестира „домашния арест”, наложен преди седмица от районния съдия Владимир Пензов, а защитата поиска още по-лека мярка.

Делото се гледа при закрити врати заради СРС-та, но при обявяване на определението, което е публично, съдия Аршинков представи мотивите. Магистратите считат, че обвинението не е разколебано, но не съществува опасност Стефан Филипов да се укрие или извърши престъпление, като повлияе на разследването, тъй като свидетелите са разпитани, включително и пред дежурен съдия, изминали са няколко месеца и не се налага да бъде задържан под стража или домашен арест, които целят ограничаването на свободата му с цел обезпечаване на процесуално-следствените действия.

Според съдиите твърденията на прокурора, че може да му бъдат повдигнати нови обвинения, на този етап са хипотетични и несигурни. Мярката от 10 000 лв. е достатъчно сериозна на сегашните обвинения, като тя ще улесни експолицая да се лекува, след като стана ясно, че има камъни в бъбреците и е направил хипертонични кризи в ареста, са мотивите на магистратите. Стефан Филипов ще излезе на свобода, след като плати гаранцията, като определението е окончателно.

Припомняме, че той бе арестуван на 1 юни при спецоперация на прокуратурата и отдел „Вътрешна сигурност” и обвинен за лично укривателство, изразяващо се в това, че осуетил наказателно преследване срещу сутеньора Марто Дебелия, като накарал проститутките Силвия Георгиева и Теодора Тасева да оттеглят жалбите срещу него. Освен тези две обвинения за престъпления по чл. 294 от НК, за което се предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, му е повдигнато и трето - по чл. 284 от НК, изнасяне на служебна информация за това, че уведомил сводника, че срещу него има жалби.

Докато тече разследването, миналия месец полицаят беше дисциплинарно уволнен.

Отстранен от работа е и бопаджията Петър Кънев, който също е обвинен за покровителство над Марто Дебелия след записана среща между двамата в кафене „Империал“. Окръжните съдии го освободиха под парична гаранция от 5000 лв., след като им бе представена информация, че контактите му със сводника били служебни в рамките на план на ОД на МВР - Благоевград за профилактика на лица от кримиконтингента, в която участвали и антимафиотите.

Сводникът Марто Дебелия пък е в затворническа болница, където е на лечение, след като в урината му е открита кръв. Струма

Благоевградското ченге Стефан Филипов пуснат на свобода под парична гаранция от 10 000 лв.

Добавете Вашия коментар

TOP