Благоевградските строителни бизнесмени Георги Цурев и Рубен Григорян осъдени условно за жилищна измама

19 Септември 2016 | 18:28
0 коментара
Общество
Благоевградските строителни бизнесмени Георги Цурев и Рубен Григорян осъдени условно за жилищна измама

Благоевградските строителни бизнесмени Георги Цурев и Рубен Григорян, които бяха обвинени за жилищна измама на 4-ма клиенти, бяха признати за виновни само за 1 случай, а за останалите 3 - оневинени.

Районният съдия Калина Иванова постанови и за двамата по 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок за това, че като управители на „Азат арт” ООД в съучастие и като съизвършители, при условията на продължавано престъпление с цел да набавят за себе си имотна облага са заблудили Богомил Георгиев от Дупница, че ще му прехвърлят собствеността върху недвижим имот - апартамент с площ от 92,82 кв.м, мазе и гараж в новострояща се кооперация в кв. „Баларбаши“ в Благоевград.

На 24.01.2005 г. те сключили с него предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот с продажна цена в размер на 34 881 евро, или 68 265 лв., които той изплатил до 02.08.2010 г. Другите трима кандидати за нови жилища също подписали предварителни договори с уговорката, че ще бъдат построени за 2 години, и започнали да превеждат вноските.

Станка Лилякова от Дупница броила авансово 30 505 евро за апартамент от 70 кв.м, Давид Билярев от село Ваклиново платил 52 500 евро за апартамент от 102 кв.м, а благоевградчанинът Бойко Спасов платил авансово 10 500 евро за апартамент от 49 кв.м в жилищна кооперация на ул. „Илинден“. Четиримата обаче не получили нотариален акт за собственост и се оплакали в прокуратурата, успоредно с това завели граждански дела за неизпълнение на договорите. Станка Лилякова и Давид Билярев даже успели да спечелят делата, но парите си така и не получили.

В хода на делото бяха разпитани свидетели, сред които и ексдепутатът на СДС във Великото народно събрание адвокат Спас Димитров. Той обясни, че Бойко Спасов го потърсил за юридическа помощ и бил много притеснен, че няма да си получи имота, тъй като изтичала 5-годишната давност на предварителния договор. Адвокатът дори се срещнал с Георги Цурев, който казал, че няма ангажимент към Бойко Спасов, а ако искал да си купи апартамент, трябвало да плати отново.

Потърпевшият дупничанин Богомил Георгиев обясни, че комуникирал само с Георги Цурев, а вноските за апартамента превеждал чрез нотариус. Един ден му се обадил Петър Петров от кантората на нотариус Виолина Тозева, за да му каже, че има проблем с апартамента, който бил ипотекиран. Богомил Георгиев заяви, че се чувствал измамен от началото до края на сагата с апартамента.

Двамата подсъдими бизнесмени не дадоха обяснения, но в правото си на последна дума не се признаха за виновни. Според съдия Иванова имотна измама има само в случая на дупнишкия купувач, но не и при останалите. По отношение на тях тя прочете оправдателни присъди и отхвърли като неоснователни гражданските искове с мотива, че бизнесмените са имали желание да изпълнят договорите, но нещо не им се е получило.

Прокуратурата ще протестира присъдата, жалби ще има и от адвокатите на тримата пишман купувачи. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP