Благоевградските животновъди Василка и Янко Малакови искат да затворят цикъла и сами да произвеждат прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал

23 Юли 2022 | 11:02
0 коментара
Общество
Благоевградските животновъди Василка и Янко Малакови искат да затворят цикъла и сами да произвеждат прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал

Да затворят цикъла и сами да произвеждат прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал, искат благоевградските животновъди Василка и Янко Малакови. Семейството има ферма с 1000 каракачански овце и дългокосмести кози в махала Шаренци в с. Бучино. Сега искат да направят там и мандра.

„Така ще направим затворен цикъл. В момента овчето мляко на едро ни го изкупуват между 1,80 лв. до 2 лв. литъра. Цената му на дребно е 3 лв., но сме толкова ангажирани с животните, че нямаме никакво време сами да го продаваме“, коментира Василка Малакова.

Намерението им е да стартират с овчи продукти, тъй като козите, които отглеждат, са значително по-малко. В момента овчият кашкавал от малки мандри се продава между 20 лв. и 27 лв. за килограм, а сиренето е между 14 лв. и 17 лв. на кило.

Фермата на семейството животновъди е разположена върху 5,3 дка площ. Идеята им е да направят малка мандра в единия край до пътя, която като вид да е  преместваем обект, който се състои от няколко работни халета с обща площ 86 кв.м. Мястото ще е без достъп на външни лица и животни, а водоснабдяването ще е с цистерна поради липса на централен водопровод. Отпадните води ще се оттичат в изгребна яма. Оборудването ще е с възможност за преработка на 300 литра мляко на ден, само собствено производство, без да се изкупува от други ферми.

Проектът им предвижда да редуват по дни производството на асортимента, като 3 дни ще се прави сирене, 1 ден кашкавал и в останалите дни от седмицата кисело и прясно мляко. Инвестиционното намерение е депозирано тази седмица за становища в община Благоевград и до РИОСВ.

„Това е началото на една дълга и неособено лека процедура. Предполагам, че около половин година ще ни отнеме набавянето на документацията с всички съгласувателни процедури на институциите, които имат отношение по темата. Надяваме се при добро стечение на обстоятелствата да я финализираме идната пролет и да можем да започнем реализацията на идеята“, коментира Василка Малакова.

Завчера на търг в община Благоевград за отдаване под наем за 10 г. на общински земеделски земи семейството успя да спечели три от наддаванията за общо 12 дка ниви в землището на с. Бучино.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP