Благоевградският ветеринарен лекар д-р Ев. Мановски събра близки и приятели на 80-и юбилей

17 Юли 2022 | 16:23
0 коментара
Хайлайф
Благоевградският ветеринарен лекар д-р Ев. Мановски събра близки и приятели на 80-и юбилей

Именитият благоевградски ветеринарен лекар, общественик и всеотдаен съгражданин Евтим Мановски празнува юбилейния си 80-годишен рожден ден в сравтително тесния кръг от тридесетина роднини и приятели.

„Това са по-малко от десет процента от гостите, които трябваше да поканя на моя празник, но здравословната неволя, която ме сполетя преди няколко месеца, не ми позволи“, каза д-р Мановски. Трудно е да повярваме, че този жизнерадостен мъж, който има безброй приятели, отворен да общува с всеки, независимо от общественото му положение, неизменно изпълнен с положителен заряд и момчешка жажда за живот, е бил сломен от инсулт. Но явно чувствителната му душа е поддала, за радост донякъде, и Евтим остава в прегръдката на живота”, каза негов приятел по време на тържеството.

Д-р Мановски приема случилото се като нещастие, но е запазил бодрия си дух, за да доказва на роднини, приятели и познати, че животът тържествува с добрата диря, която хората чертаят и оставят след себе си. Евтим изповядва: „Доволен съм от живота си, защото се чувствам реализиран“.

       На празника неизменно до баща си бяха синът му Андрей, успешен бизнесмен, и  дъщерята Милена, която е част от предприемаческата дейност на брат си. За подготовката на тържеството помагаше племенникът адвокат Александър Мановски, който присъства на рождения ден с житейската си половинка Илона и синът им Александър Мановски – кметски наместник на с. Зелен дол. На дългата трапеза присъства и  Борислав Механджийски – директор на дирекция „Финанси“ към община Благоевград, в качеството му на съпруг на племенницата на д-р Мановски – Нели.

Да почете юблиея бе дошъл с жена си и дългогодишният масажист на футболния клуб „Пирин“ Георги Игнатов- Гергата, който сега рехабилитира след инсулта  д-р Мановски. Очевидно всепризнатият масажист добре се справя с пациента си, защото два дни преди рождения ден потърсил по телефона Евтим и го открил, докато пазарува в магазина на Зелен дол, докъдето се стига по доста стръмна улица от дома му.

       Д-р Мановски бе радостен, че празника почете и дългогодишният му приятел и колега д-р Георги Горов, някогашен директор на борда на директорите на най-голямата в България птицеферма „Дончево“ в Търговище. Д-р Горов е от Кочериново и след солидната си кариера на ветеринарен лекар из България се е завърнал в родното си село. Двамата приятели си подхвърляха шеги от студентските години, а д-р Горов се майтапеше със старо „прегрешение” на някогашния отговорник за студентските общежития в София Евтим Мановски, който не го настанил там. От своя страна, Евтим се оправдаваше, че по-голям началнике е лишил Горов от облагата да ползва обществено жилище, защото „по онова социалистическо време си бе купил „Фолксваген” от костенурките и с тази западна кола шеташе из София“.

Трапезата, която юбилярят бе приготвил, тънеше от изобилие. Празника откри синът на Евтим – Андрей Мановски, който благодари на гостите, почели юбилея на баща му. После вдигна наздравица и даде тон за многото последвали поздравления, дошли от роднини и приятели. Така неусетно се стигна до  кулминационния момент, когато д-р Мановски угаси  с лекотата на младеж свещите на тортата, увенчана с цифрата 80.

Д-р Евтим Мановски е роден в Зелен дол. Завършил е средното си образование в Благоевград и ветеринарна медицина в София. Като млад специалист е работил в ТКЗС – Падеж, където създава образцово стадо от крави с млеконадой и става водещ специалист за тогавашния окръг и забележителен пример в България. Мнозина го помнят като ветеринарният инспектор на граничния пункт Станке Лисичково. Работата му на българо-македонската граница му е  създала много приятели в западната ни съседка. Д-р Мановски вярва, че с хората оттатък сме си една кръв, няма нищо значимо, което да ни дели, а днешнитне търкания създават незвели и користни политици.

Преди години Евтим обновил бащината си къща в Зелен дол и често я посещавал, но след прекарания инсулт вече трайно се е преместил там, където в китния двор и под обширната лозница прекарва мирни дни. Не му липсва обкръжение, посещават го роднини, посреща приятели. Всеки ден идва за разтривки Георги Игнатов, за да възвръща двигателните сили на д-р Мановски.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP