Благоевградският театър с премиера на Рожденият ден на Инфантата: Едно представление за любовта, жестокостта и човешката душевност

22 Април 2024 | 10:26
0 коментара
Култура
Благоевград
Благоевградският театър с премиера на Рожденият ден на Инфантата: Едно представление за любовта, жестокостта и човешката душевност
На 27 април от 18.00 часа в Драматичен театър "Никола Вапцаров“ ще се състои премиера на най-новото заглавие в репертоара на културния институт – "Рожденият ден на Инфантата“ от Оскар Уайлд. Драматизацията и режисурата са дело на Тодор Вълов, сценографията и костюмите са направени от Наталия Гочева, а музиката е на Пламен Мирчев-Мирона.

В представлението участват: Лора Христова, Катя Иванова, Недиляна Павлик, Пепа Манева, Аладин Алиибрахим, Димитър Стойнов, Теодор Куков, Александър Митев.

Броени дни преди премиерата на "Рожденият ден на Инфантата“ в специално интервю за "Фокус“ режисьорът Тодор Вълов разказа, че както и всички приказки на Оскар Уайлд и тази се занимава с проблемите на човешката душевност.

"В тази история лично аз виждам проблема за това, как в едно дете може да бъде възпитана жестокост и безсърдечие към околния свят. Това най-вече ме вълнува в "Рожденият ден на Инфантата“. Представлението е подходящо за деца на възраст над 7 години. По-малките деца няма да успеят да възприемат проблема, по-скоро ще следят сюжетния разказ. За едно по-задълбочено проследяване на историята, то мисля че е за деца от 7-годишна възраст и нагоре, включително и възрастни. Дори бих казал, че това е семейно представление, защото реално проблемът, който се поставя в "Рожденият ден на Инфантата“, реално е проблем върху, който възрастните трябва да разсъждават“, каза още той.

Вълов изрази надежда, че заедно с целия екип са успели да направят такова представление, което да възпитава не само в морално-духовен аспект, с което се занимава темата на историята и на представлението, но и чисто художествено, визуално и естетически.

"Сценографията е на Наталия Гочева, с която аз имам доста създадени представления у нас и извън България. Представлението е с маски и с елементи на костюми, които всъщност са подвижни, сменят се, тоест вкарали сме спектакъла в една естетика, която е подчинена на формата, която пък е определена от външния вид – от маската, от костюма, тоест актьорите на сцената ще изглеждат като едни живи кукли“, допълни той.

Лора Христова е актрисата, която ще видим в ролята на рожденничката. Тя сподели за "Фокус“, че за нея цялото представление е едно изключително пътешествие.

"Маските – те диктуват чрез своите изразни средства, чрез своя жест. Обръщахме много внимание на детайлите. Смятам, че е много важно да поддържаме визуално цялата картина, цялата тази приказка, която крие и своя много дълбок смисъл. Ролята е много интересна и за мен е важно да бъда адвокат на въпросната роля. Говорейки за жестокостта, за мен беше важно да намеря и хубавото, и светлото в тъмното и задавайки въпроса – от къде се появява тази жестокост, да разгърнем отговора и какво води до нея и че всъщност зад всяко зло има много болка, и много истина, която не бива да се пренебрегва“, добави тя.

Димитър Стойнов пък ще видим в ролята на Джуджето. За своя персонаж той каза пред "Фокус“, че това е едно грозно и уродливо джудже, но само по външен вид.

"Вътрешно то е много детински наивно и чисто до такава степен, че по никакъв начин не осъзнава присмеха, подигравките на околните, начина по-който го възприемат и виждат. Няма сетива за такива неща. То приема, че Инфантата наистина го харесва, че дори може би е влюбена в него. То самото се влюбва в нея. Категорично това е добрия персонаж. И през цялото представление едно от посланията, които искаме да отправим към децата и техните родители е, че не трябва да използваме различията на другите, за да се опитваме да ги уязвим. Трябва да се борим срещу негативните неща“, посочи той.

Според режисьора Тодор Вълов всъщност Джуджето е жертва и на любовта, и на жестокостта.

"Той е онзи лакмус, през който минава цялата философия на тази приказка. Обикновено и в живота такъв тип хора, хора, които имат чиста и наранима душа, често стават жертва и в буквален и в преносен смисъл. Той е проверката за околните“, подчерта той.

Добавете Вашия коментар

TOP