Благоевградският повелител на „Златния скункс” Боби Ваклинов научи инфлуенсърка как да претака зеле

11 Декември 2020 | 22:22
0 коментара
Общество

Благоевградският журналист Боби Ваклинов, който стана популярен с връчването на „Златния скункс” в „Господари на ефира”, а напоследък и със собствено рап парче, изнесе вълнуваща лекция за киселото зеле при участието си в последния сезон на „Черешката на тортата”.

Като любезен домакин, Боби отдели достатъчно внимание на този есенно-зимен кулинарен деликатес, като показа на зрителите как държи бидона със зелето на терасата на луксозното си жилище и че претакането е едно от най-важните действия в живота му, по-важно дори от първа целувка, първа любов, абитуриентски бал и пр.

Темата продължи и на самата вечеря, когато чувството за хумор на благоевградчанина бе провокирано от невежеството по отношение на всичко, касаещо киселото зеле, от страна на  инфлуенсърката и модел с българо-ливански корени Джейми Елиас. Пред смаяните погледи на другите участници във вечерята Ваня Щерева, Башар Рахал и Искра Георгиева Ваклинов внесе в хола бидона със зелето и нагледно демонстрира на инфлуенсърката как се претака, без да се протака /на снимките/. Джейми се включи лично в демонстрацията, като отчете, че мирише отвратително. Накрая двамата спретнаха атрактивна фотосесия с бидона и зелето, а Башар Рахал окуражи хубавицата, че това ще е най-харесваната й снимка в социалната мрежа. На личния си профил Боби Ваклинов също отбеляза подобаващо събитието с актуална снимка от вечерта и рецепта:

Как да ПРЕТАКАТЕ зелето, без да ПРОТАКАТЕ

Зелето се залива със студена вода, като на всеки 10 л се разтваря 400 г морска сол. Саламурата трябва да покрива зелето поне с 10 см. На петия ден след заливането саламурата на зелето се претака. По-нататък претакането става през ден в продължение на две седмици. Ако саламурата през това време намалее, долива се нова, която съдържа 200 г сол на 10 л вода. Ферментацията започва няколко дни след заливането и продължава 2-3 седмици.
Когато зелето втаса добре и не се претака повече, по повърхността на саламурата се поръсват няколко шепи ечемик, който покълва след няколко дни – получава се биокапак. По този начин я предпазва от изветряване. При вадене на зелето биокапакът внимателно се повдига и после пак се поставя в първоначалното положение. Отгоре кацата или бидонът се покриват с нормалния капак.

Друг начин за пресичане (стопиране на ферментацията) е да сложите 3 г калиев сорбат на 2 кг зеле, като сорбатът предварително се разтваря в 100 мл питейна вода.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP