Благоевградският лидер на ГЕРБ Андрей Новаков с прогноза за войната

14 Март 2022 | 10:35
0 коментара
Общество
Благоевградският лидер на ГЕРБ Андрей Новаков с прогноза за войната

Лидерът на ГЕРБ в Благоевград и евродепутат Андрей Новаков пресметна колко са "спящите" пари от кохезионните фондове. Той и негови колеги настояват да се изразходват за бежанците от Украйна. Предложението на Новаков е отпускането на парите да се въведе със задна дата, считано от 24 февруари.

"В миналия програмен период парите, които са останали такива спящи и неизползвани, са около 60 милиарда евро. Сега говорим за тези от 2014-2020 година и в момента ми е трудно да спекулирам, тъй като периодът не е приключил заради едно сложно правило, с което държавите могат да си използват парите три години след края на периода. Така или иначе говорим за десетки милиарди, които в момента остават спящи и неизползвани - заради Ковид-19, заради нещо друго и така или иначе, държавите не са могли да се възползват. По правило тези пари трябва да се върнат в eвропейския бюджет. Ние искаме те да останат в държавите членки, които приемат украинци на тяхна територия. Тези пари да се използват за настаняване, храна, медицински грижи, транспорт, образование и въобще за всички разходи, които се правят във връзка с тези бежанци", пресметна Андрей Новаков в национален ефир.

Новаков заяви, че от анализи, с които е запознат, до юни, когато може да се приеме, че Русия има ресурс да води тази война в Украйна, бежанците биха достигнали 5 милиона или повече.

Добавете Вашия коментар

TOP