Благоевградският лекар д-р Хр. Юруков ще съветва министър А. Сербезова за работата на спешните центрове

14 Март 2022 | 15:45
0 коментара
Общество
Благоевградският лекар д-р Хр. Юруков ще съветва министър А. Сербезова за работата на спешните центрове

Благоевградският анестезиолог д-р Христо Юруков ще съветва министъра на здравеопазването Асена Сербезова за работата на спешните центрове в страната. Със заповед на министър Сербезова д-р Хр. Юруков е назначен за член на експертен съвет по спешна медицина към Министерството на здравеопазването. В момента д-р Хр. Юруков работи като анестезиолог в хирургичното отделение на общинската болница в Дупница.

Репортер на “Струма” се свърза с него по телефона. Ето какво заяви той по повод назначението му в комисията: “Заповедта е издадена от министър Сербезова преди три дни за създаване на експертен съвет по спешна медицина, който се състои от 7 души. Работата ни ще бъде да съветваме министъра за работата на спешните центрове в страната. Експертният съвет ще изработи нови правила за работа на доболничната помощ, спешната помощ и болничното лечение на пациентите, да се дадат правилни насоки за работата на медиците от тези звена. Ще търсим вариант да се назначават повече лекарски асистенти в спешните центрове. До момента има много лица, завършили тази специалност, и могат да се реализират в медицината. В спешните центрове и спешни приемни отделения  работят лекари на възраст преди пенсиониране или пенсионери. Много млади хора учат за парамедици, но законово не е уреден техният статут. Ще търсим начин да се промени така законът, че да може и те да се включат активно в работата на спешните центрове. Общо взето целта е да дадем правилната насока за по-добро здравно обслужване в спешните отделения”, заключи д-р Хр. Юруков.

Той заяви още, че остава на работа в хирургичното отделение в общинската болница в Дупница.

Доктор Хр. Юруков е от Благоевград. Работил е в Спешния център в родния си град. Напуснал е през 2019 г., след това е бил реаниматор в „Пирогов”. През 2012 г. е удостоен с почетния сребърен знак на БЛС за проявен висок морал и професионализъм в работата си като медик. Същата година той е награден с грамота от тогавашния министър на здравеопазването Десислава Танева за участие в спасяване на хора при атентата на летище Сарафово./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP