Благоевградският кмет спря дело за минералната вода

19 Януари 2023 | 10:38
1 коментара
Общество
Благоевградският кмет спря дело за минералната вода

 

Дело за ползването на минерална вода в Благоевград няма да има. Докладчикът съдия Катя Бельова го е прекратила по настояване на кмета Илко Стоянов. Причината е, че градоначалникът направи отказ от исковете на Общината срещу бившия общински съветник Румен Калайджиев, чийто хотел „Езерец“ години наред единствен ползваше минералната вода от тръбопровода. Определението на съдия Бельова е от 4 януари тази година.

"Действително направих отказ от исковете след решение на ОбС – Благоевград от миналата есен – коментира за „Струма“ Стоянов. – Съветниците прецениха, че това дело е безсмислено, защото, ако се стигне до разваляне на договора с „Езерец“, Общината трябва да върне на Калайджиев около 400 000 лв., колкото той е инвестирал във водопровода. При развален договор ние ще трябва сами да поемаме и ремонтите на тръбите. Сега вече имаме сключено споразумение с Калайджиев и той ще поема всички разходи по поддръжката, произтичащи от дяловото му участие, което по спомен беше 51 процента", обясни Стоянов пред struma.bg. Припомняме, че исковата молба бе депозирана от бившия временен кмет Ясен Попвасилев преди 2 години. Но претендираше за за разтрогване на договора за минералната вода между Общината и Калайджиев.

Искът против „Езерец” ЕООД бе с правно основание чл. 26, ал. 1 и ал. 2 от ЗЗД, и чл. 34 от ЗЗД, и с цена 111 570,97 лв., които Попвасилев настояваше да бъдат възстановени от Румен Калайджиев като причинена имуществена вреда на Общината.

До делото се стигна след разкрития на бившия председател на ОбС Андон Тодоров, който предизвика прокурорска проверка за договора. В сигнала си той излагаше хронологично казуса с минералната вода на Благоевград. Началото бе на 22.06.2018 г., когато Общината, представлявана от тогавашния кмет Атанас Камбитов, сключва с „Езерец“ договор по Закона за публично-частното партньорство, с който трябва да бъде изграден водопровод за минерална вода до закрития плувен басейн на Спортен комплекс „Пирин” в кв. „Еленово” и хотел „Езерец”. Процедурата по сключване на договора е по искане на Калайджиев от 13.12.2017 г.

Само 2 дни по-късно Камбитов внася до председателя на ОбС предложение за сключване на договора и на 28 декември 2017 г. той вече е факт. Атанас Камбитов спестява тогава информацията, че Законът за публично-частното партньорство ще е действащ само до 03.01.2018 г. Въпреки отмяната му, на 22.06.2018 г. кметът и хотелиерът сключват договор по него, а на 31.05.2019 г. с анекс Община Благоевград плаща в полза на „Езерец“ ЕООД сумата от 111 570 лева с ДДС.

Ако договорът между Общината и „Езерец“ ЕООД беше сключен по Закона за концесиите, Р. Калайджиев трябваше сам със свои средства да построи дългия над 4 км водопровод до хотела си, а Общината нямаше да даде и 1 лев.

Според констатацията на Окръжна прокуратура „са налице данни за престъпление по чл. 282 НК, осъществено от Атанас Станкев Камбитов – кмет, и Иво Тодоров Николов – заместник-кмет по икономика и финанси, които са сключили като представители на Община Благоевград договор № 98-00-160/22.06.2018 г. и допълнително споразумение към него № 98-00-160- 001/31.05.2019 г. без правно основание и така са нарушили служебните си задължения с цел да се набави облага на „Езерец” ЕООД”. Цялата преписка на благоевградското държавно обвинение в обем от над 300 страници бе пратена в Специализираната прокуратура за произнасяне по компетентност, но до момента спецобвинението не се е произнесло.

Междувременно миналата година минералната вода стигна и до общинския плувен басейн, Общината даде над 60 000 лв. за ремонт на водопровода, а Калайджиев поиска и получи почти двойно увеличение на дебита на водата, с която пълни джакузитата и басейна в хотела си.

 

Добавени коментари

Село мое публикува:
19 Януари 2023 | 11:36
Оставка смешници

Добавете Вашия коментар

TOP