Благоевградският кмет Румен Томов остава на поста, само 4-мата гербери в ОИК гласуваха за отстраняването му

21 Декември 2019 | 09:00
1 коментара
Общество

Благоевградският кмет Румен Томов остава на поста, само 4-мата гербери в ОИК гласуваха за отстраняването му

Общинската избирателна комисия в Благоевград тази вечер отказа да прекрати пълномощията на Румен Томов като кмет на града. „За“ гласуваха само представителите на ГЕРБ в ОИК Мартин Бусаров, Елена Панчева, Биляна Петачка и Стоян Терзийски. Планираният импийчмънт бе стопиран с гласовете „против“ на членовете на БСП Йордан Симонски, Елеонора Атанасова, Александра Стоянова и Илия Милев, на Вилислав Балев и Владимир Вачев от „Обединени патриоти”, както и на Светослава Терзиянова-Михайлова от „Воля“, Милена Велкова от „Да, България“ и Мустафа Сирачки от ДПС.

За прекратяване пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград бяха необходими 9 от гласовете на 13-членната комисия.

Решение №300 на ОИК – Благоевград, в което ще бъде записано снощното гласуване, бе взето след продължили над час дебати. В тях Бусаров и Петачка обстойно и хронологично изложиха целия казус, възникнал след депозираното на 10 декември в ОИК искане от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов Томов да бъде отстранен от поста заради нарушените норми на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА – той прехвърлил на сина си Мартин фирмата си ЕТ „Румен Томов АЛМА-ЕМ“, но пропуснал да се заличи като търговец в Търговския регистър.

И двамата наблегнаха на известните вече факти, потвърдени и от изисканата справка от Търговския регистър, и бяха категорични – законът е нарушен от Томов и той не може да бъде кмет. Те не приеха и обясненията на самия кмет, в които бе намесено името на общинския съветник Христо Ковачки. С него градоначалникът се опитал да оправдае и друг липсващ документ, който е бил задължен да подаде до 4 декември – уведомление до председателя на ОбС, че е предприел действия за заличаване на фирмата си. Според Томов точно на 4 декември той се опитал да даде уведомлението на ръка на Ковачки, който до вчера бе председателстващ на сесиите на ОбС, но съветникът отказал да го приеме с мотив, че не е истински председател на ОбС.

Сериозен отпор на доводите на Бусаров и Петачка даде Вилислав Балев. „Да, има нарушение на закона, но от нас се иска да започнем действия по прекратяване пълномощията на кмета, а не да ги прекратим, освен това аз говорих с много жители на града от всички политически сили и повечето от тях ми казаха: „Оставете го човека да работи”. Аз не харесвам нито БСП, нито ГЕРБ, но също смятам, че Томов трябва да бъде оставен да работи, да реши проблемите с комина, срещу който вчера имаше протестни действия, с инвестициите, с обещаната от него финансова ревизия. Ако го отстраним сега от поста, кой ще води преговорите с инвеститорите? Нека да го оставим мъжкарски да поработи през следващите 3 месеца, защото все пак 18 000 души са го избрали за кмет и ние нямаме право да пренебрегваме волята на избирателя“, апелира патриотът.

3-те месеца в изказването му не бяха случайни – очаква се в средата на март да стане окончателно ясно ще бъде ли отстранен Румен Томов от кметския пост и ще има ли нови избори. Снощното решение на ОИК със сигурност ще бъде обжалвано от екскмета Атанас Камбитов, който има 7 календарни дни да го направи пред Административен съд – Благоевград. При депозиране на жалбата му до 27 декември съдът ще я разгледа до 15 януари, следва обжалване на решението във ВАС и съгласно указанията на ЦИК до българските съдилища за спешни решения на изборните дела се очаква най-късно до 15 март окончателно решение по казуса. При вариант, че върховните магистрати решат да накажат закононарушението на Томов с отстраняването му от поста, до 2 седмици президентът трябва да насрочи дата за избори и през месец май Благоевград отново ще бъде вкаран в изборна спирала.в.Струма

Добавени коментари

Срам публикува:
21 Декември 2019 | 09:21
падение в оик само 4 от герб падение и в общински съвет водени от тъпото парче кире илиев е това е срам

Добавете Вашия коментар

TOP