Благоевградският бизнесмен Ваньо Димитров обяви за продажба бензиностанцията си в с. Логодаж

01 Март 2019 | 05:41
0 коментара
Бизнес

Благоевградският бизнесмен Ваньо Димитров обяви за продажба бензиностанцията си в с. Логодаж и стана първият притежател на доходоносните колонки с гориво в Пиринския край, решил да се отърве от тях.

Срещу 300 000 евро Димитров предлага целия парцел под бензиностанцията с площ от 6 дка, разположен на международния път от Благоевград за Северна Македония. В него са 2 обекта, които се предлагат заедно – функциониращата бензиностанция с магазинна и офис част, както и ресторантът с 50 места и лятна тераса. Самата бензиностанция е с 2 двойни колонки и 6 цистерни за гориво.

Ваньо Димитров се разделя с бензиностанцията си след повече от 20 години бизнес, през последните 12 от които той я пазеше от адвокатите на Манол Велев. През 2007 г. чрез фирмата си „Мартимор” съпругът на депутатката от БСП Весела Лечева подаде съдебен иск срещу благоевградския бизнесмен за пропуснати ползи в размер на 60 000 лв., тъй като имал нотариален акт за собственост на бензиностанцията. За нотариалния акт Ваньо Димитров разбра на самото дело, но прие новината без особена изненада, защото през 2003 г. по същия начин Велев му взел и друга бензиностанция.

Междувременно, преди делото да тръгне в Окръжен съд – Благоевград, през юли 2007 г. 48-годишният тогава Манол Велев бе прострелян в главата от неизвестен килър и оттогава е в кома, а съдът не призна акта му за собственост и остави логодажката бензиностанция на Ваньо Димитров.

Пред „Струма” бизнесменът обясни накратко причините за решението си да продаде бизнеса си в крайграничното село: „Бензиностанцията не върви, а в ресторанта посещаемостта е много слаба”.

И за двете констатации на бизнесмена всъщност има логични обяснения – българите, пътуващи за Македония, минават гратис оттук, защото предпочитат да зареждат в западната ни съседка, където горивото е доста по-евтино, отколкото в България. Например на 18 февруари т.г. бензин А-95 в България се търгуваше за 2,08 лв. литъра, а в Македония беше  1,90 лв., цените на дизела съответно бяха 2,28 тук и 1,80 при комшиите ни, а при 0,98 лв. в България, в Македония пропан-бутанът този ден се продаваше срещу 0,87 лв. литъра. Освен с държавна политика разминаването на цените в двете държави се обяснява и с акцизите – у нас налозите формират около 44 % от крайната цена на дизеловото гориво, а в Македония ставката на акциза е едва 16,5 %.

По аналогични причини българите заобикалят и ресторанта на логодажката бензиностанция – трансграничният туризъм за пълнене на резервоари в Македония обикновено върви с турове по хранителните магазини и заведения на западната ни съседка, където освен че цените са значително по-ниски, но и качеството на предлаганото е многократно по-високо.

Ваньо Димитров далеч не е единственият бизнесмен, решил през 2019 г. да скъса с бизнеса си. В Банско например съветът на директорите на един от най-луксозните хотели, 5-звездният  „Гранд Банско СПА Хотел“, обяви за продан на сайта си контролния пакет акции. За малко повече от половината имущество, включващо 11 дка земя, 253 апартамента, СПА център и всички други хотелски атрибути, едноименното акционерно дружество, което стопанисва хотела, търси 1 400 000 лв. Акционерите са съгласни и на разсрочено плащане до 6 месеца, както и с частичен бартер с атрактивен недвижим имот. Дружеството твърди, че е минало данъчна ревизия за целия период от откриване на хотела, така че инвеститорът няма да поеме никакви рискове.

На фона на многобройните продажби на всякакъв вид бизнес в Пиринско има и няколко обяви за купуване на такъв. Като например офертата на благоевградчанина Александър Атанасов, който търси да купи „строителна фирма с история”, за която е склонен да плати 1 лев, или пък на Светослав Димитров, който е готов да купи „веднага от собственик действащ и без тежести хотел или завод при следните финансови условия: независимо от покупната цена обектът да дава възможност възвръщането на сумата да стане на 100% от печалбата, реализирана от дейността на съответния бизнес обект в срок до 4 години, считано от деня на покупката”.

Явно Димитров е предвидил сериозен наплив от продавачи, защото строго е отбелязал в обявата си, че ако те му изпратят на мейла оферта, а той не им отговори в срок от 30 календарни дни, считано от датата на подаването, да го смятат за мълчалив отказ и да не му досаждат повече.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP