Благоевградският бизнесмен Димитър Стойков: Инфлацията сви потреблението на дрехи, поръчките в шивашките фирми намаляха

27 Март 2023 | 15:25
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Благоевградският бизнесмен Димитър Стойков: Инфлацията сви потреблението на дрехи, поръчките в шивашките фирми намаляха

Инфлационната криза удари сериозно и шивашките предприятия. Потърпевши са даже и големи фирми, чийто бизнес основно е експортно ориентиран, като този на благоевградския предприемач Димитър Стойков.

„Пазарът е свит, потреблението на дрехи намалява, защото хората пазаруват основно храни. Инфлацията е в цяла Европа и количествата поръчки намаляват. Навлизат малките серии облекла. Вече няма да сме свидетели на поръчки от по 100 000 облекла. Големите компании станаха по-предпазливи и предпочитат да поръчват по-малки серии, но по-често”, заяви за „Струма“ бизнесменът, който над 10 г. има текстилна фабрика в Благоевград, чиято продукция се изнася в Нидерландия, Германия , Англия и други държави. Сега  фабриката се развива с малки темпове, просто защото ситуацията е тежка след каскадата от кризи – ковидна пандемия, високи цени на ток и войната в Украйна.  Миналото лято бизнесменът закупи шивашки цех в с. Дъбница, община Гърмен, в който инвестира 400 000 лв. Тогава той определи сделката като разумна стъпка от дълготрайната бизнес тактика за произвеждане на дребни серии дрехи в по-кратки периоди. Сега признава, че очакванията му не са оправдани, тъй като  производителността в предприятието е много ниска.

„Държа цеха само заради хората от селото, които явно толкова си могат”, казва бизнесменът. Шивашкият бранш от години страда от липсата на професионално подготвени кадри. Липсва и интерес у младите хора да работят в шивашкото производството, най-вероятно защото заплатите не са дотам привлекателни.  По данни на статистиката средната брутна работна заплата в бранша е 700-800 лева, а заетите са около 120 000. Само преди 10 години обаче те са били около 160 000. Заетостта в този сектор намалява прогресивно през последните години. Обявите, че се търсят шивачки, постоянно заливат трудовата борса в Пиринско. Интересът е занижен и персоналът в шивашките цехове все повече застарява. „Бодра смяна“ на хоризонта не се вижда, тъй като младите хора предпочитат да работят в чужбина.

Най-трудно е за малките фирми, които се борят да оцелеят в трудните условия, и европроектите като че ли са единственият начин за обновяване на оборудването. „Важното е в това инфлационно време да запазиш хората и да се стремиш да генерираш ръст, без значение колко голям, т.е. да стопиш инфлацията”, казва Димитър Стойков. Той обаче е оптимист, че ситуацията ще се нормализира, а пазарът ще се раздвижи.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP