Благоевградски разследващ полицай осъди колега за клевета

14 Декември 2023 | 11:04
2 коментара
Криминално
Благоевград
Благоевградски разследващ полицай осъди колега за клевета
Благоевградски разследващ полицай осъди колега за клевета. Костадин Златков, който работи като старши разследващ полицай във 2 РУ – Благоевград, пуснал тъжба в съда срещу главния разследващ полицай Кирил Карликов за това, че в сигнал до вътрешния министър го наклеветил и му приписал извършване на длъжностно престъпление.

На 27 юли 2021 г. Златков бил извикан от тогавашния зам. директор на ОД на МВР – Благоевград комисар Стоян Маламов, за да се запознае със сигнал срещу него, по който била образувана дисциплинарна проверка. В сигнал до тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков гл. разследващ полицай Карликов твърди, че ст. разследващ полицай Златков чрез високопоставени политически лица и бизнесмени лобирал и натискал той да стане началник на сектор „Разследване“ във 2 РУ – Благоевград. В сигнала се твърди още, че Златков прикрил ПТП от 3 септември 2020 г. с последвала смърт, както и че си надписвал извънреден труд. По повод сигнала Златков написал сведение до зам. директора Маламов, който бил определен за председател на комисията за дисциплинарна проверка.

След като минали няколко месеца, Златков започнал да се интересува какво се случва с дисциплинарната проверка и се оказало, че срокът й е удължен поради отводи на членове на дисциплинарната комисия. Впоследствие подал писмена молба, в която поискал да разбере за резултата от проверката и дали му е наложено дисциплинарно наказание, но отговорът бил, че такава информация няма да му бъде предоставена. Затова Златков решил да защити достойнството си, като заведе частно наказателно дело в Районен съд – Благоевград за клевета срещу гл. разследващ полицай във 2 РУ Карликов, като претендира за 10 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди – душевни болки и страдания. Мотивът му е, че покрай тази история се притеснил, станал напрегнат, започнал да получава сърцебиене, чувствал се опозорен и унизен от неверните твърдения срещу него.

Делото е разгледано от съдия Кристина Панкова, която след разпит на свидетели признава гл. разследващ полицай Карликов за виновен за това, че в сигнал до министъра на МВР е оклеветил колегата си Златков, като му е приписал извършване на престъпление по служба. Съдия Панкова му налага административно наказание глоба от 1000 лв., като го оправдава за другото твърдение, че колегата му си е надписал повече часове за извънреден труд. Карликов е осъден за плати 1000 лв. обезщетение на Златков за причините неимуществени вреди.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград.

Припомняме, че 43-годишният гл. разследващ полицай Кирил Карликов е председател на Асоциацията на разследващите полицаи в МВР. Преди 2 г. той бе обвинен от Районна прокуратура – Благоевград за 3 престъпления – съставяне и използване от длъжностно лице на официален документ, удостоверяващ неверни обстоятелства, неправомерно получаване на парично обезщетение за временна неработоспособност и скриване на неизключително нему принадлежащи документи. Разследването по образуваното досъдебно производство е проведено след проверка на сигнал, която била възложена през декември 2019 г. на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и приключила с данни за извършено престъпление. По случая са разпитани 28 свидетели, предимно разследващи полицаи от състава на ОД на МВР – Благоевград. /Струма бг

Добавени коментари

МВР публикува:
15 Декември 2023 | 23:34
Кире отдавна го оправдаха окончателно, Бриндо пак се продаде за парче диничка
Бриндо търчи - лажи публикува:
15 Декември 2023 | 21:42
Бринденце, стига поръчки бе баце, Карликов отдавна го оправдаха окончателно, каква прокоратура,какви 5 лева.Коци пак ти е поръчал, за да се почувства мъж , много комплексирано това момченце

Добавете Вашия коментар

TOP