Благоевградски пожарникари начело с новия директор комисар Валентин Василев и спасители от Банско и Разлог заминаха на спасителна операция в Турция

07 Февруари 2023 | 10:55
0 коментара
Общество
Благоевградски пожарникари начело с новия директор комисар Валентин Василев и спасители от Банско и Разлог заминаха на спасителна операция в Турция

Екип от благоевградски пожарникари начело с новия директор комисар Валентин Василев заминаха за Турция, за да окажат помощ на колегите си за справяне с последиците от тежкото земетресение. В мисията участват 58 пожарникари и спасители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и 20 единици техника.

13 планински спасители към БЧК и пет обучени кучета тръгват за Турция в помощ на пострадалите от силните трусове там. Четирима от спасителите са от Банско и Разлог, каза пред БНР Атанас Уков, който е в групата. „Доколкото знам, до момента имаме екип от 13 планински спасители, включващи петима водачи на спасителни кучета заедно с кучетата. Тръгва се с товарни самолети и с наши джипове, които вероятно ще бъдат натоварени в тях, за да можем час по-скоро да опитаме да помогнем на пострадалите в съседна Турция”, каза Уков.

От Планинската спасителна служба в Банско тръгва още началникът на базата Румен Баряков, както и двама колеги от Разлог с техните кучета.

„Аз също съм водач на куче и ще участвам в мисията с моето куче. За съжаление нищо добро не очакваме там. Да се надяваме, че ще успеем да помогнем. Със сигурност ще направим каквото можем, което е по силите ни. Ще дадем всичко от себе си. Дано да успеем да помогнем“, посочи Атанас Уков.

В спасителната операция в Турция са включени обучени пожарникари, които са преминали през други международни модули за издирване и спасяване на ГД „ПБЗН“. На мястото на отпътуване, което беше в базата на пловдивската Пожарна, ст. комисар Красимир Шотаров, зам. директор на ГДПБЗН, запозна пожарникарите и спасителите със заповедите им за командироване, маршрута на преминаване и им проведе кратък инструктаж. Колоната от специализирана техника ще пътува до мястото на произшествието, около 1800 км, на собствен ход.

42-годишният директор на РД ПБЗН – Благоевград комисар Валентин Василев е бил зам. ръководител на българския модул за гасене на пожари в Гърция през 2022 г. и на модула в Северна Македония през 2021 г. Той е участвал в полеви учения в Румъния, Австрия, Херцеговина, включително и в Турция през 2021 г. Последното му обучение е за експерт по координация от „Механизъм за гражданска защита на ЕС“ за работа в координационна клетка съгласно правилата, разработени от Международната група за издирване и спасяване към ООН през 2022 г./струма.бг

Добавете Вашия коментар

TOP