Благоевградски алпинист се отказа на метри от покоряването на 7 хилядник, за да спаси човек

21 Юли 2019 | 18:58
0 коментара
Общество

Благоевградският алпинист Георги Илков-Темето се отказа на метри от покоряването на 7 хилядника Ленин в Памир, за да спаси човек изпаднал в беда.

Темето не се поколеба да жертва мечтата си да изкачи връх Ленин. Само на по-малко от 1000 метра под върха, алпинист бил в тежко състояние. Той имал височинна болест и ангина.

„Днес в 01.30ч в лагер-3 трябваше да вземем решение дали да продължим към върха или да свалим един ПСЕВДО АЛПИНИСТ в лагер-1.Само времето ще покаже дали сме били прави“, написа Илков във Фейсбук.  Десетки нашенци го поздравиха за избора за спаси човек.

 „Гордея се с постъпката ти, ти жертва своята мечта, за да спасиш човешки живот, това е твоето призвание Спасител, ти си победител. Да се откажеш за да помогнеш на човек, се изисква повече сила, отколкото да продължиш… Това е истинският алпинист! Ти изкачи най-трудния си връх с тази постъпка!, това са само част от реакциите на хората.

„Той може да бъде детето на всеки, така пък отговори Темето на онези, които се опитаха да го упрекнат в избора си.

Благоевградският алпинист е дълогогодишен спасител, за него мисията да спасява хора е естествено състояние, коментираха пък негови колеги.

Илков получи сертификат ,че е изкачил 6148 метра. Той се надява,че пак ще има възможност да изкачи своя връх, но човешкия вече го е покорил. /пирин нюз/

Добавете Вашия коментар

TOP