Благоевградски абитуриенти се стягат за бал с куверти по 75 лв., резервираха ресторант за 23 май

11 Март 2021 | 08:01
0 коментара
Общество

Бални вълнения и трепети обхванаха благоевградските абитуриенти. Напук на пандемията и растящия брой болни, дванадесетокласниците трескаво се подготвят, за да отпразнуват предстоящото завършване на средното си образование.

„Запазихме ресторант за 23 май. Кувертите са по 75 лв., като засега сме дали само капаро от 100 лв. Лошото е, че заведенията работят до 22 часа, но пък нали обещаха от 1 април да отворят дискотеките. Така че се надяваме да можем да съчетаем нещата”, споделиха дванадесетокласници от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград. Те признаха, че се вълнуват повече за бала, отколкото за матурите, защото за тях се готвят от дълго време. Въпреки че са последният випуск, „излизащ” по стария закон, и имат право да изберат за втора матура общообразователен предмет, зрелостниците от двете специалности „Фризьорство” и „Производство на кулинарни изделия и напитки” са решили да се явят на държавен квалификационен изпит за придобиване степен на професионална квалификация и изразиха радостта си, че в момента се обучават присъствено.

Последният учебен ден за дванадесетокласниците е на 14 май. Тогава 29-те абитуриенти на ПГТЛП „Гоце Делчев” смятат да се съберат в училищния двор. И за да бъде изпращането им, както те се изразиха, подобаващо, вече са ангажирали и диджей.

„Готова съм за бала. Ще имам две рокли, една за изпращането на 14 май, а другата за бала. В момента се шие, ще излезе към 900 лв., специална е и е само за абитуриентската, не мисля, че ще я облека по друг повод”, разказа бъдещата фризьорка Емилия Димитрова, която е от Симитли, и с усмивка допълни, че макар и да може, няма да си прави прическата сама, тъй като в деня на бала няма да има време, но за изпращането от училище би могла сама да оформи визията си.  Дванадесетокласничката вече е определила и дата за тържеството с близки и роднини. То ще е в края на април – на рождения й ден, и всъщност тогава в Симитли  Емилия ще празнува две в едно – навършването на пълнолетие и завършването.

„Поканихме 300 гости. При нас традициите са такива. Трябва да бъде пищно”, обясни абитуриентката, която е от заможно семейство. Тя коментира, че не може да определи колко е разумната сума за бал, смята, че това зависи от възможностите на хората, но специално нейната абитуриентска с всички приготовления и гости ще излезе към 20 хил. лв.

Вълненията си сподели и бъдещият готвач Александър Гогов, който си е харесал костюм за 800 лв., и другата седмица ще пътува за Пловдив. Заради обстановката, неяснотите при излизане от страната и писиар тестовете абитуриентите не плануват екскурзия в чужбина, но обсъждат вариант да си организират тур до вътрешна дестинация. Сега умуват как по оригинален начин да поканят на бала си директора на ПГТЛП Димитрина Иванова, още повече че преди две седмици са сюрпризирали класния си ръководител инж. Елисавета Маеркова. Тогава учениците украсили празнично класната стая, подготвили се със специална торта и с ефектен букет цветя и попитали класната си дали ще дойде с тях на бала.

„Разбира се, че приех. Те са страхотни млади хора, единни като клас и много дейни, инциативни, сами организират всичко. Наред с това полагат старание и са мотивирани да се представят успешно на предстоящите им държавни зрелостни изпити, като всичките 29 ученици са избрали за второ ДЗИ държавен квалификационен изпит по теория и практика на професията”, каза учителката по специални предмети инж. Маеркова, която извежда випуск 2021 г. на Професионалата гимназия по туризъм и лека промишленост.

Освен абитуриентите на ПГТЛП на същата дата – 23 май, в същото заведение завършването си планират да празнуват и 130-те дванадесетокласници на Професионалната гимназия по икономика. Абитуриенти от други благоевградски училища също са направили резервации в двата популярни ресторанта, където през последните години по традиция се провеждат баловете.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP