Благоевградската организация на БСП спаси мандата на Корнелия Нинова

25 Януари 2022 | 07:12
3 коментара
Политика
Благоевградската организация на БСП спаси мандата на Корнелия Нинова

Благоевградската организация на БСП спаси мандата на Корнелия Нинова като лидер на партията, след като инициира подписка с искане оставката й да не бъде приета от делегатите на 50-ия партиен конгрес и тя да остане начело на столетницата. Текстът бе изчетен пред конгреса от областния лидер на БСП в Благоевград Валери Сарандев и подписан от над 500 делегати.

Валери Сарандев

При самото гласуване в зала „против” оставката гласуваха 44-ма от общо 51 делегати от Благоевградска област, с изключение на бившата младежка лидерка Ваня Маникатева, която единствена бе „за” оставката да се приеме. Поради заболяване от коронавирус 6-има делегати от Пиринско пропуснаха форума.

Ваня Маникатева

Финалният резултат на конгреса беше 164 “за” приемането на оставката, 415 делегати бяха „против“, а 20 гласуваха „въздържал се“. Така Нинова остана председател на БСП.

„Излязох от залата по време на дебатите и гласуването, защото помислих, че така е възпитано. Да не попреча с присъствието си на някого, ако иска да каже нещо спокойно. Благодаря ви. От тази дискусия се вижда, че сме демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат и различно мнение. Но и демократична партия, която взема решенията си в своите органи и с мнозинство”, заяви Нинова след гласуването в събота.

Тя призна, че има сериозен отлив на гласове от БСП, но то било, понеже партията се изтощила от вътрешни борби, другари не участвали в кампанията, а други открито работели срещу партията. Нинова обаче щяла да положи  усилия заедно с всички местните избори през 2023 г. да бъдат победата на БСП.

Отхвърлената в събота оставка на Корнелия Нинова не беше изненада. Още отрано сутринта се разчу за благоевградската подписка и колко много социалисти са я подкрепили. Новината за намеренията на част от делегатите предизвика острата реакция на опонентите на Нинова, сред които Крум Зарков, който преди форума единствен обяви готовност да се изправи срещу нея в битката за председателския пост, бившия лидер на партията Михаил Миков, бившия говорител на служебното правителство Антон Кутев, Весела Лечева, Валери Жаблянов и много други.

Своите мотиви пред „Струма” защо Нинова трябва да слезе от върха даде и В. Маникатева: „Бях за оставката, защото миналия ноември БСП под ръководството на Корнелия Нинова постигна исторчески най-слабия си резултат. Иначе казано, претърпяхме истински крах. На нашата партия повече от всякога й трябва промяна, нов живот, а явно Нинова не може да го даде. Друг е въпросът, че аз я мислех за смела жена, а вчера тя се уплаши. Усетих страх у нея за това, че може да се изправи срещу Крум Зарков. Убедена съм, че ако се беше стигнало до избор, Нинова отново щеше да победи, защото тя се харесва на огромната част от членската ни маса, но тя не посмя да излезе на пряк избор”.

Припомняме, че Корнелия Нинова подаде оставка през нември 2021 г., когато социалистите останаха четвърта политическа сила, а самата тя обяви резултата за катастрофален и декларира, че поема отговорност чрез оставката си.в.Струма

Добавени коментари

Пкк публикува:
27 Януари 2022 | 18:40
Интересно къде ще се позиционира Ваня сега след като го няма гурото и а и не харесва лидера си на национално ,областно , градско и ОПО. Май ще последва Миков........
до Бсп публикува:
25 Януари 2022 | 10:37
За коя друга партия Ваня е допринесла на изминалите три избора?
Бсп публикува:
25 Януари 2022 | 08:38
Статията е коректно написана,с изключение в абзаца,в който се изброяват изказващите се опозиционери,НЕ БЯХА САМО ИЗБРОЕНИТЕ ИМЕНА, нямаше и много..... други изказвани се.А що се отнася до ниските резултати,нека Ваня да каже за коя партия беше нейният принос на изминалите три избора

Добавете Вашия коментар

TOP