Благоевградската общественост отбеляза 144 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество

13 Февруари 2022 | 11:02
0 коментара
Култура
Благоевградската общественост отбеляза 144 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество

144 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество отбелязаха в Благоевград.

На паметника на майор Иван Павлович Орлински (предвождал руския отряд, първи влязъл в града), в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично“, цветя положиха и сведоха глави в знак на почит, кметът на община Благоевград Илко Стоянов, областният управител Валери Сарандев, директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград ст. комисар Георги Кандев, полковник Митко Балтов, представители на Регионален исторически музей – Благоевград, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, представители на политически партии и културни институции, представители на ЮЗУ „Неофит Рилски“, общественици, граждани. В церемонията участваха и военнослужещи от Военно формирование 26400.

През 1878 година е първото Освобождение на Горна Джумая – град, за който през далечната 1891 година българският учен, историк и юрист Георги Стрезов пише:

„Центърът Горна Джумая (Джума-баля), е спретнато градче с не повече от 1200 къщи. През бурните години от 1877 – 1879 по-голямата част от населението в града, както и в околията, се изселило; градът се ограбил, опустошил. По-голямата част от къщите са нови; а жителите са преселници от разни страни. Най-много нахлули цинцари и гърци от Мелник и Сяр, които са прибрали речи цялата търговия. Градът като пограничен, расте и успява от ден на ден. Жалко е само, че всичката работа бяга в чужди ръце, а българщината отслабва. Преди време тоя град бил един от най-разбудените; сега страшно е, да не се отвори и в тоя чисто български град гръцко училище. В Джумая има две бани с минерални води: една в чаршията, друга по-навън. В подирната има и един камък с надпис. В черковния двор има камък с гръцки надпис, пренесен от Струмски чифлик…“.

Добавете Вашия коментар

TOP