Благоевградската кримка Стоян Дешев-Стуи осъден на 1 година затвор за шофиране след употреба на кокаин

09 Ноември 2018 | 10:03
0 коментара
Криминално

49-годишният благоевградчанин Стоян Дешев, по прякор Стуи, бе осъден на 1 година затвор при първоначален общ режим, 500 лв. глоба и отнемане на книжката за 12 месеца заради шофиране след употреба на наркотици.

Присъдата определи районният съдия Владимир Пензов, който го призна за виновен за това, че шофирал, след като е взел кокаин. Това е показал наркотестът, на който бил подложен Стоян Дешев при полицейската операция на 30 май тази година. Тогава около 01.15 ч. той бил спрян с лекия си автомобил „Опел Корса“ на ул. „Славянска” от полицаи от сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОД на МВР – Благоевград, които имали сигнал, че се занимава с наркоразпространение, и започнали да го следят. При проверката дрога в него не е открита, но в багажника на колата е намерен автомат „Калашников”. На място са извикани полицаи от КАТ, които тествали шофьора с „Драгчег“, който отчел положителна проба за кокаин. Същия резултат показала впоследствие и кръвната проба, която той дал. Още същата вечер е извършено претърсване в дома му в кооперацията срещу хотел „Мерида“, където са открити и иззети 588 грама канабис, 5,6 грама кокаин, 0,5 грама амфетамини, 8 таблетки опиати, 74  броя растения от рода на конопа, опаковки за наркотици, електрическа везна.

Стоян Дешев е арестуван, а прокуратурата му повдигна три обвинения – за държане на наркотици с цел разпространение, за отглеждане на наркотични растения и за незаконно държане на огнестрелно оръжие. Съдът му наложи постоянна мярка „задържане под стража“, която изтърпява и към момента.

Впоследствие обвинението за шофирането след употреба на наркотици е отделено от другите две и делото влезе в Районен съд. Защитата ще обжалва осъдителната присъда с мотива, че наличието на метаболити на кокаин в кръвта не означава, че Дешев е бил под въздействие на наркотици от вечерта, тъй като следи от дрога остават за продължително време от предишна употреба.

Иначе името на Стоян Дешев нашумя покрай бруталното групово изнасилване на студентка през 1999 г., държана под ключ в квартира на ул. „Марица“ в Благоевград с цел трафикиране в чужбина.

Делото тогава влезе в съда след 7-годишно разследване, като Стоян Дешев бе изправен на подсъдимата скамейка заедно с  Методи Кирчанов, Лъчезар Добрев, Боян Дешев, Стефан Петров, Християн Иванов и Георги Мастев. На първа инстанция  четирима от замесените бяха осъдени ефективно, а Стоян Дешев бе наказан с глоба от 1000 лв. от съдия Владимир Пензов.

Впоследствие глобата на Дешев бе отменена от Окръжен съд – Благоевград и на практика и той бе оневинен. Впоследствие България бе осъдена в Страсбург заради непълното разследване. Според запознати през последните години Стоян Дешев бил  повече в чужбина.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP