Благоевградска област още е в „пожара” на петата вълна, болниците са пълни

01 Февруари 2022 | 07:51
0 коментара
Общество
Благоевградска област още е в  пожара” на петата вълна, болниците са пълни

Петата ковидна вълна с доминация на „Омикрон” мутацията все още е в силата си в Пиринско. Това показват вчерашните изследвания в микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград, като от 126 PCR проби 76 са положителни.

„Обикновено в понеделник изследванията са повече. Индикатор за равномерността на разпространение на коронавируса ще имаме в средата на седмицата, но към момента сме все още във високата скала”, заяви началникът на лабораторията, вирусологът д-р Цветанка Иванова.

Натискът над болниците остава сериозен, като най-голям е в МБАЛ – Благоевград. Над 100 са болните в ковидните отделения, реанимация е постоянно пълна. За съжаление коварният вирус продължава да взима жертви. Четирима пациенти, които са били на лечение в интензивното отделение, са загубили битката с болестта и са починали в един ден. Свободни легла обаче няма, тъй като веднага постъпват нови пациенти.

„Натискът над благоевградската болница е прекомерно голям. Колегите са на ръба на силите си“, заяви зам. директорът на болницата д-р Александър Костов.

Към вчерашна дата хоспитализираните в 7-те болници в областта бяха 329, от които 316 пациенти са неусложнени и 13 са на интензивно лечение. Свободните легла за неусложнени случаи са 82, а за интензивни – 12. Това са данните от справката на РЗИ – Благоевград от вчера сутринта. В следобедните часове, с оглед динамичната ситуация, данните се промениха. В МБАЛ – Благоевград са на лечение 104-ма болни без усложнения, сред които и 6 деца. В реанимация тежките случаи са 12.

В МБАЛ „Иван Скендеров” хоспитализираните са 102-ма, сред тях 5 деца. 4-ма пациенти са на интензивно лечение.

В Югозападна болница има 79 пациенти с коронавирус, 8 са реанимация, в МБАЛ – Разлог са 55 болни, сред които 5 деца. В болница ПУЛС се лекуват 37 болни, 1 е в реанимация. Пълни са всички ковидни легла в тубдиспансера и онкоболницата в Благоевград, в които се лекуват респективно 14 и 7 болни.

Заразната заболеваемост в Пиринско към вчерашна дата е 2240 на 100 000 души население за 14 дни. Под домашна карантина са 5584 лица. Общият брой ваксинации е 145 107 бр., със завършен курс – 70 646, поставените бустерни дози са 19 850.

Според проф. Тодор Кантарджиев в Благоевград и София, които първи влязоха в новата вълна, има задържане на новите случаи и в тях ще започне намаляване и прегаряне на заболеваемостта. Според благоевградските лекари обаче все още сме в „пожара” на петата ковидна вълна, което показват и последните данни.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP