Благоевградчанка със 100% неподвижност сменя дъщеря си на студентската скамейка в ЮЗУ

05 Април 2019 | 21:23
0 коментара
Общество

100-процентова инвалидка от Благоевград става редовна студентка в Югозападния университет. Валентина Петрова, която е с абсолютно неподвижна долна част на тялото, вече се яви на първия приемен изпит и изкара на теста доста добра оценка, която със сигурност ще й стигне за приема.

„Ще почакам обаче да минат всички изпити и дори мисля на редовния приемен изпит да се явя за по-висока оценка, защото тестът беше много лесен, но се бях притеснила доста”, сподели Валя.

Идеята й е да запише специалност „Българска филология” или „Социални дейности”. Изборът на двете специалностги бил прагматичен – лекциите се провеждат в зали и кабинети с удобен достъп до асансьора на І корпус, който Валя ще ползва с количката си.

За момента бъдещата студентка в ЮЗУ не е мислила къде би могла да започне работа с тези две специалности и основният двигател да се захване с учене в зряла възраст е очакването й за излизане от рутината на ежедневието, предстоящите й контакти с млади хора и реализиране на голямата й мечта – свободно да посещава библиотеката на вуза.

До корпуса на университета Валя смята да пътува с автобус, защото е забелязала, че съгражданите й са много отзивчиви и винаги помагат на хора в нейното положение. За съжаление няма да може да я придружава дъщеря й, която тази година ще завърши медицинска химия в ЮЗУ, но пък съпругът й, който също е инвалид, макар и заради ръцете, винаги е на линия.

Валя никога не е работила, защото е в инвалиден стол още от ученическите си години, когато пада от мотоциклет, и затова се издържа само с инвалидната пенсия, която държавата й отпуска. Няма обаче да се налага да заделя от нея за семестриални такси, защото обучението в ЮЗУ на хора с инвалидност над 70% е безплатно, освен това получават и социална стипендия от 75 лв. месечно и имат право да кандидатстват и за европейска такава.  в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP