Благоевградчанка, нахапана от улично куче в кв. „Струмско“, осъди общината да й плати 3810 лв.

02 Март 2020 | 17:24
1 коментара
Общество

Благоевградчанка осъди общината да й плати 3810 лв., след като бе ухапана от куче. Това е обезщетението, което бе присъдено на пострадалата жена от кв. „Струмско” за болките и страданията, които претърпяла при инцидента.

Тя била нападната неочаквано от безстопанствено куче на ул. „Броди“ на излизане от магазин. Както си вървяла, усетила внезапна силна болка в дясното бедро, от която й премаляло, загубила равновесие и паднала на земята. Да се изправи й помогнали непознати мъж и жена, които прогонили три улични кучета, които лаели покрай тях. Целият й десен крак бил в кръв и не можела да помръдне. Пострадалата жена се обадила по телефона на бившия си съпруг, който веднага пристигнал и двамата тръгнали с такси за Спешен център. Медиците обработили раната от кучешките зъби и направили ваксина против тетанус на жената, но при прегледа на рентген се оказало, че глезенът на другия й крак бил счупен. Наложило се да претърпи спешна операция, а след това и втора за премахване на пирона в крака й. Лечението й било продължително и болезнено, като два месеца не е била в състояние да ходи и да се обслужва сама. Раната от ухапването кървяла и бил необходим около месец, за да зарасне, а поради счупването около 45 дни била в гипс и се придвижвала с инвалидна количка, а след това се наложило да си купи патерици.

След като се стабилизирала, пострадалата жена решила да заведе осъдителен иск срещу община Благоевград, представлявана тогава от кмета Атанас Камбитов, за причинените увреждания, като претендира за обезщетение от 3000 лв. за неимуществени вреди и 810 лв. за имуществените – парите, които дала за лечението си.

Делото е разгледано от съдия Вера Коева, която разпитала свидетели, сред които и хора от квартала, които обяснили, че след инцидента е организирана подписка и уличните кучета са премахнати. Като свидетел била изслушана и управителката на фирмата, която стопанисва приюта за безстопанствени животни на територията на общината – Илияна Балева, която твърди, че на процесната дата – 27.11.2017 г., в приюта не е постъпвал сигнал за човек, ухапан от куче, но била запозната с проблемно куче, за което полагала грижи жена от кв. „Струмско“. По делото е приета и съдебномедицинска експертиза от вещото лице. След анализа на събраните доказателствата съдията осъжда община Благоевград за деликт в резултат на проявено бездействие и уважава изцяло претендирания иск.

При постановяване на съдебното решение кмет вече не е Атанас Камбитов, а Румен Томов, който ще трябва да го изпълни, в случай че бъде потвърдено на последна инстанция.в.Струма

Добавени коментари

toni публикува:
03 Март 2020 | 18:59
horata stradat za vinovna e obshtinata

Добавете Вашия коментар

TOP