Благоевградчанинът Николай Атанасов - Малкия осъди прокуратурата, лежал невинен зад решетките

08 Февруари 2018 | 19:02
0 коментара
Общество

Благоевградчанин, многократно осъждан и лежал в затвора за притежание на дрога, успя да осъди прокуратурата за последното си задържане. По решение на районния съдия Гюлфие Яхова държавното обвинение, представлявано от Сотир Цацаров, трябва да плати на 39-годишния Николай Атанасов Атанасов-Малкия 4000 лв. обезщетение за претърпени от него неимуществени вреди в резултат на неправомерно повдигнатото обвинение за извършено престъпление по чл. 354а, по което е оправдан. Към тази сума прокуратурата му дължи още лихва от 11.09.2014 г. до окончателното й изплащане, разноски за адвокат от 420,00 лв., 10 лв. държавна такса, 250 лв. за възнаграждение за вещото лице и 5 лв. за изпълнителен лист.
Искът на Атанасов беше за 6000 лв.

Срещу Малкия е образувано досъдебно производство на 26.04.2012 г., когато след получен оперативен сигнал криминалисти от ОД на МВР обискират обитавания от него апартамент на бул. „Св.св. Кирил и Методий” и там откриват кокаин, амфетамини и електронна везна с полепнал по нея кокаин. Още същия ден Атанасов е задържан за 24 часа, впоследствие му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и престоява в ареста 5 месеца и 19 дни, след което е освободен под парична гаранция от 5000 лв. Докато е зад решетките, на 22 юни 2012 г. Атанасов сключва граждански брак с майката на бъдещото си дете, а синът му се ражда 3 месеца по-късно.

На 12.03.2013 г. в Благоевград, а по-късно и в САС, подсъдимият е оправдан, защото прокуратурата не успява да докаже, че наркотикът е негов.

Като мотив да търси пари от държавното обвинение Атанасов сочи, че заради лошите условия и храна в ареста здравословното му състояние силно се влошило, започнал да получава пристъпи на задух, не могъл да спи, да се храни, постоянно му притъмнявало. Според него прокуратурата и полицията били наясно, че той страда от сънна апнея /нарушения на дишането по време на сън/, но категорично му забранили да ползва по време на сън задължителния за това заболяване апарат, който подава кислород към мозъка.
Атанасов е категоричен, че заради този тормоз, на който е бил подложен в ареста, състоянието му още повече се влошило и през 2016 г. ТЕЛК го освидетелствала с 50% трайно намалена работоспособност.

Решението на съдия Яхова подлежи на обжалване от страните в двуседмичен срок.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP