Благоевградчанинът Е. Велинов оглави протокола на Светия синод, Неврокопският митрополит Серафим гласувал „против”

17 Април 2022 | 09:34
2 коментара
Общество
Благоевградчанинът Е. Велинов оглави протокола на Светия синод, Неврокопският митрополит Серафим гласувал  против”

Благоевградчанинът Емил Велинов, който в продължение на 31 години беше директор на дирекция “Вероизповедания” на Министерски съвет и постави абсолютен рекорд с работа с 16 правителства, от петък завежда длъжността „Протокол“ при Светия синод на БПЦ.

Този щат в синода бе закрит през последните няколко години, но на последното си заседание в четвъртък Св. синод го възстанови и назначи Велинов. Той бе освободен от дирекция „Вероизповедания“ при МС на 31.12.2021 поради отдавна навършена пенсионна възраст.

Е. Велинов е оглавил протокола със 7 гласа „за“ и 4 „против“ при гласуването от страна на Св. синод, който включва българския патриарх и всичките епархийски митрополити. Любопитно е, че един от гласувалите „против“ е бил Неврокопски митрополит Серафим, който всъщност за пръв път, откакто оглави Неврокопска епархия, се опълчва на предложение на прекия си шеф – Българския патриарх Неофит.

За 3 десетилетия в МС името на Емил Велинов се свързваше предимно с опитите му да намери повече пари за строежи и ремонти на храмовете в страната. Помагал е за църкви и джамии в Гоцеделчевско и многократно е твърдял, че настоящият кмет Владимир Москов е един от любимите му градоначалници, на които не може да откаже. Беше обещал помощ на бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев за изграждане на църква и обреден дом на новите гробища, макар че днес, 12 години по-късно, това дори вече не е идея. Помогна на бившия областен управител Костадин Хаджигаев за строежа на църквата в с. Бело поле. Беше обещал да даде рамо и за строеж на нова църква в центъра на Благоевград и дори да направи инициативен комитет, който да се заеме с проектирането и набирането на дарения, като беше пресметнал, че ако всички жители на града съберат по 1 лев за храма, строежът може много бързо да приключи. И този храм обаче още не е реализиран и в момента е на ниво скандали къде точно да е.

Е. Велинов никога не е проявявал политически пристрастия, не е бил партиен член и демонстрираше приятелски отношения с всички премиери, които се изредиха в МС за 3 десетилетия. Влезе в полезрението на политиците само веднъж – преди 10 г., когато лидерът на БСП Сергей Станишев обвини управляващите, че оказват политически натиск върху Светия синод чрезшефа на Дирекцията по вероизповеданията,и поиска оставката му. Не я получи.

Велинов си идва всеки уикенд в Благоевград, където има апартамент. Член е на 49-а ловна дружинка в Горно Осеново, където на 2 пъти осигурява средства за местната черква, но подпомогна и джамията в с. Долно Осеново.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/в.Струма

Добавени коментари

Неврокоп публикува:
17 Април 2022 | 16:11
И църквата ни е гербаджийска
Мая публикува:
17 Април 2022 | 09:40
Що не си гледа пенсията, ами се бута за заплата? Ненаяли се! Много е прав нашият владика да гласува против! Такива удобни на всяка влас са изключително вредни!

Добавете Вашия коментар

TOP