Благоевградчанин ще участва на световното първенство по шосейно бягане

01 Октомври 2023 | 08:50
0 коментара
Спорт
Благоевград
Благоевградчанин ще участва на световното първенство по шосейно бягане
Милица Мирчева и Иво Балабанов ще представят България на първото по рода си световно първенство по шосейни бягания в Рига. Шампионатът наследява първенството на планетата по полумаратон, като в него се включват още две дисциплини - 5 км и 1 миля. Именно на 5 км ще стартират и двамата ни представители.

И за двамата това ще е дебют в тази дисциплина на шосе, която тепърва проправя своя път в семейството на световната атлетика.
Милица Мирчева, която през миналата година се класира 15-та в маратона на световното първенство, се завръща към дисциплината, с която се утвърди сред най-добрите атлети у нас. Атлетката от Добрич е рекордьорка в тази дисциплина, но в зала с 15:43,30 мин. ще се стреми да подобри постижението си, след като тази година с подготовка, насочена към маратона, остана само на 4 сек. от това постижение. Възпитаничката на Йоло Николов е национална рекордьорка и на 10 000 м, полумаратон и маратон.
Иво Балабанов ще дебютира на световен шампионат при мъжете. Бегачът от Благоевград, който също тренира при Йоло Николов през тази година слезе под границата от 14 минути на 5000 м на писта, като подобри личното си постижение с 13:53,14 мин. Ново слизане под 14 мин. ще бъде успех за талантливият лекоатлет. Спецификата на бягането на шосе прави надпреварата изключително интересна и непредсказуема. Докато на писта състезателите на 5 километра /както и тези на 1 миля/ бягат в серии от 12 до 20 състезатели, то тук всички между 30 и 50 атлети стартират заедно и намирането на място в общата група, съчетано с високата скорост в бягането на тези кратки шосейни дистанции предвещава състезанието да бъде много вълнуващо.


Присъствието на много световни звезди в тези нови за атлетиката дисциплини повишава очакванията за световни рекорди.

След като през сезона коригира върховите постижения на 1500 м, 1 миля и 5000 м на писта /последният, отнет и вече от Гудаф Цегай от Етиопия/, логичен е въпросът ще има ли сили кенийката Фейт Кипиегон да постави нов стандарт на планетата и на 1 миля на шосе? Постигналата дубъл на 1500 и 5000 м на световното първенство Кипиегон пробяга разстоянието от 1609 м на писта за 4:07,64 мин., докато официалния рекорд на тази дисциплина на шосе е 4:27,97 мин на американката Ники Хилц. Конкуренция на кенийката ще бъде етиопката Дирибе Велтеджи, която на световния шампионат в Будапеща завърши на позиция зад Кипиегон на 1500 м и завоюва среброто. При мъжете в тази дисциплина световният рекордьор на миля за юноши Рейнълд Кипкорир от Кения ще се цори за златото с етиопецът Тадесе Леми и притежателят на рекорда на шосе Сам Пракъл /САЩ/.


На 5 км, дисциплината, в която ще видим и двамата българи Милица Мирчева и Иво Балабанов, се очаква сблъсък за златото при мъжете между двукратния световен шампион в зала Йомиф Кеджелча от Етиопия, сънародника му Хагос Гебриует - медалист от първенства на планетата и Олимпийски игри и кениецът Николас Кипкорир, който ще се бори за първо отличие от голям шампионат. При жените световната рекордьорка Еджегайеху Тайе от Етиопия ще влезе в шампионска битка със златната медалистка на планетата на крос Беатрис Чебет от Кения и олимпийската шампионка на 3000 м с препятствия Перута Чемутай от Уганда.


В полумаратона кенийката Перес Джепчирчир ще се опита да стане четвъртата жена с 3 титли на 21 км. В миналото издание на шампионата в Гдиня през 2020 г. Джепчирчир, която е и олимпийска шампионка на маратон, постави и световен рекорд в бягането на 21 км само в женска конкуренция и любителите на дългите дистанции се надяват, че тя ще има достатъчната конкуренция да го стори отново. При мъжете присъствието на втория и петия от световния шампионат в бягането на 10 000 м Даниел Ебенио и Бънард Кибет сякаш прави кенийците фаворити за титлата, но едва ли младия етиопски отбор смята толкова лесно да се откаже от златото.

Добавете Вашия коментар

TOP