Благоевградчани събраха над 52 хил. лева за дечица със специални образователни потребности

01 Декември 2023 | 17:13
0 коментара
Общество
Благоевград
Благоевградчани събраха над 52 хил. лева за дечица със специални образователни потребности
Над 52 хил. лв. в помощ на децата със специални образователни потребности бяха събрани по време на благотворителна вечеря в Благоевград, организиран от Ротари клуб Благоевград – Център.

 Председателят на клуба Венко Папалюгов разказа, че сумата е събрана от куверти, търг, томбола и свободна продажба на предмети.

"Тази година имахме много успешни проекти. Успяхме да направим пълен ремонт и да закупим обзавеждане за три помещения на Регионална библиотека "Димитър Талев“ – Благоевград, по-специално в детския отдел. В навечерието на благотворителния бал успяхме да пуснем отоплението на детското отделение в нашата болница. Там имаше много проблеми и неотоплени стаи, но след профилактика и ремонт Детското отделение вече е отоплено“, каза още той.

По думите му след изключително успешното завършване на двата проекта, единият от които насочен към образованието, а другия към култура, дошло време да намерят друга инициатива, която да подкрепят. Така, след проучване, от Ротари клуб Благоевград – Център стигат до фондация "За утре“, чиято дейност е насочена към децата на Благоевград, които имат специални образователни потребности.

"Отидохме на място в IV Основно училище "Димчо Дебелянов“ – Благоевград, където от фондация "За утре“ работят активно. Това, което видяхме е, че работата не е никак лесна, изискват се постоянни грижи и най-вече отношение към децата, които имат дефицити. В последствие разбрахме, че има още много деца в Благоевград, които се нуждаят от такъв вид образователна подкрепа, но за целта са необходими повече обучени възпитатели“, разказа Папалюгов.

Съвместно с фондация "За утре“, чиито председател е Димитър Урдев, от Ротари клуб Благоевград – Център провеждат среща и с ръководството на училището, по време на която биват обсъдени всички проблеми.

На срещата стигнахме до извода, че има нужда от обучението на възпитатели, които да минат курс по специална методика. Най-важното са кадрите, защото битовите условия могат да се подобрят, но без обучени кадри няма как да стане нищо“, коментира председателят на Ротари клуб Благоевград – Център.

Димитър Урдев, председател на Фондация "За утре“ от своя страна коментира, че проектът, който реализират в IV Основно училище "Димчо Дебелянов" – Благоевград е да се създава различна среда за специализирана образователна подкрепа на деца със специални образователни потребности.

"След като представих пред Ротари клуб Благоевград - Център дългосрочната ни концепция за развитието на образованието в тази област, не само в това училище, а като цяло идеята ни и какво искаме да се случи в Благоевград, тогава те с голям ентусиазъм решиха да се включат в една дългосрочна кампания. Това, което поеха с желание като ангажимент да подпомогнат и да финансират обучението на достатъчен брой специалисти, така че да се обхванат и други образователни институции в Благоевград. Говорим за обучение на поведенчески анализатори“, обясни той.

Преди около месец Фондация "За утре“ успява да подпише договор с американска комапния, която е сертифицирана от Международния борд по поведенчески анализ. Именно благодарение на този договор и подкрепата на Ротари клуб Благоевград – Център предстои да бъдат обучени минимум 10 специалиста за община Благоевград, при условие, че в цяла България има само един обучен поведенчески анализатор, който е специализиран да работи с деца, които имат специални образователни потребности.\Blagoevgrad24.bg

Добавете Вашия коментар

TOP