Благоевградчани сведоха глави пред героите, отдали живота си за свободата на България

03 Март 2024 | 12:00
0 коментара
Култура
Благоевград
Благоевградчани сведоха глави пред героите, отдали живота си за свободата на България
Мъгливото и студено време не отказа десетки признателни благоевградчани, които в празничния ден трети март сведоха глави пред героите, отдали живота си на святата кауза за свободата на Отечеството.

Хора от всякаква възраст, много деца и младежи, взеха участие в поредицата събития, които Община Благоевград е подготвила за празничния 3-ти март.

Денят започна пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински, намираща се при входа на стадио "Христо Ботев“.

Там, кметът Методи Байкушев  областният управител Мария Димова, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков , командирът на 3-то бригадно командване полк. Кирил Спаневиков, представители на европейския парламент, народни представители, общински съветници, представители на образователни и културни институции, видни общественици и много граждани, положиха цветя.

Последва празнично шествие по улица "Трети март“ до площад "Македония“, където Негово високопреосвещенство Неверокопският митрополит Серафим и свещеници от храм "Въведение Богородично“ – Благоевград отслужиха молебен за здраве.

В рамките на празненствата бе издигнат и националния флаг на Република България.

Видният благоевградски актьор Андраш Кончалиев припомни пред присъстващите интересни моменти от българската история под формата на стихове, а кметът на Община Благоевград Методи Байкушев произнесе слово, в което изтъкна, че днес е ден, в който всички ние трябва да си спомним за героите, благодарение на които ние днес можем да живеем в свободно и демократично общество.

"Преди 146 години Високата порта капитулира, капитулира пред саможертвата, която даде възможност да възкръсне българската държава след цели 5 века.

Днес на първо място се прекланяме пред хилядите български, руски, сръбски, румънски, финландски и полски войни, които дадоха живота си за това ние днес да живеем свободно. Да живеем в независима държава, да живеем в демокрация, да можем сами да се борим за своя просперитет“, каза още той.

След речта на градоначалника, последва ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника на Гоце Делчев. В него се включиха кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, венец имаше и от министъра на отбраната Тодор Тагарев, както и адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, които не присъстваха.

Венци и цветя имаше още от: областният управител Мария Димова, евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов, командирът на 3-то бригадно командване полк. Кирил Спаневиков, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, от народни представители, общински съветници, рекоторът на ЮЗУ "Неофит Рилски“ проф. Николай Марин, директори на училища и детски градини, представители на културни институции, представители на политически партии, културни дейци, общественици и много граждани.

За празника от Ансамбъл "Пирин“ поднесоха специален подарък за жителите и гостите на областния център - празничен концерт-спектакъл под надслов "….И за свобода…“.

Регионален исторически музей – Благоевград също е подготвил програма, посветена на Националния празник, като в 12.00 часа на площада пред културния институт ще започне урок по родолюбие, по време на който всеки ще може да се запознае с факти от българската история.

Отделно от това всеки, който има желание днес ще може да посети културния институт напълно безплатно, за да се наслади на красивите и много интересни временни и постоянни експозиции на Регионален исторически музей – Благоевград.\ .blagoevgrad24

Добавете Вашия коментар

TOP