Благоевградчани сигнализират: Въпреки финансовата инжекция от общинската хазна няма работеща аптека в неделя

11 Април 2023 | 09:45
0 коментара
Общество
Благоевград
Благоевградчани сигнализират: Въпреки финансовата инжекция от общинската хазна няма работеща аптека в неделя

Без дежурна денонощна аптека е Благоевград в неделя. Това сигнализираха благоевградчани, които не могли да намерят от къде да купят нужните им медикаменти завчера, на Цветница.

„Обиколих няколко аптеки в града и на нито една не видях окачен на видно място график с дежурствата“, обясни възмутена Весела Костадинова и припомни, че в края на януари на съвместна пресконференция с кмета Илко Стоянов зам. председателят на Регионалната фармацевтична колегия Константин Качулев обещал да има такъв график за удобство на гражданите. „Проверих на сайта на Общината и разбрах, че дежурна трябва да е аптеката при бившите „Зърнени храни”. Бях пред вратата й около 12.00 часа по обяд и не работеше. Не бе отворено и дежурното гише. Около половин час чаках, защото  реших, че може фармацевтът да е излязъл за малко, макар че нямаше оставена бележка. За това време пред аптеката спряха още 5-6 човека за лекарства, които също като мен не можаха да си ги набавят“, разказа пред репортер на „Струма“ В. Костадинова.

Тя обясни, че не за първи път не намира отворена аптека в неделен ден в областния център на Пиринско, и се възмути, че това се случва, въпреки че вече Общината плаща щедро от данъците и таксите на  гражданите нощните дежурства на фармацевтите.

На сайта на Общината  е публикувано следното съобщение: „Дежурна денонощна аптека за периода 01.02.2023 г.-09.04.2023 г. – бул. „Васил Левски“ №38 (срещу бившите „Зърнени храни“)“.

Припомняме, че  в края на януари ОбС прие предложението на кмета Стоянов от общинската хазна да се заделят  93 075 лв., за да се плащат по 255 лв. за нощна смяна на един аптекар и така да се гарантира денонощно обслужване на гражданите.

От Общината подчертаха, че  от общинската хазна се плаща за нощните дежурства .

„Подписаният с Общината договор наистина се отнася за нощните дежурства и още тогава коментирахме, че има „непокрит“ луфт от 1 или 2 часа в денонощието, но колегите още тогава ме увериха, че има работещи аптеки в почивните дни“, коментира Константин Качулев и след справка на работните графици уточни, че 8 аптеки в Благоевград са посочили работно време и в неделя. „Това са аптеките на ул. „Т. Александров“ 46, „Славянска“ 66, „Д. Солунски“ 21 (в сградата на „Кауфланд“), на ул. „Св.св. Кирил и Методий“ 8, ул. „А. Костенцев“ 12, ул. „В. Априлов“ 21, ул. „Св.св. Кирил и Методий“ 11 и на ул. „Т. Александров“ 2 (в сградата на МОЛ „Ларго”) , за която единствено не съм сигурен дали информацията е актуална. Общината отдели значителна сума за нощните дежурства, но нещата се получават трудно заради липсата на кадри, и колегите коментират, че са изтощени и много уморени от този работен „маратон“. Объркването на хората вероятно е причинено от съобщението на страницата на Общината. Не е проблем да дадем пълната информация за работното време на аптеките в почивните дни за удобство на гражданите. В момента само гишето в аптеката при „Зърнени храни” работи нощно време, защото все още не са изградени такива гишета и в други аптеки, затова преценихме, че няма смисъл да обновяваме съобщението, защото трябва да го повтаряме“, коментира К. Качулев. 

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP