Благоевградчани ще могат да видят Горноджумайската сая от 20-и век

15 Юни 2021 | 14:12
0 коментара
Култура

Изложбата проследява историята на облеклото в района, която е представена с образци от първата половина на 20 в. Тя е резултат от подбор от колекцията на Регионалния исторически музей в Благоевград, дарения и откупки от гражданите. Връзката с хората, носители на традицията е важна за запазването на знанието за културата ни, която търпи развитие и има преходен характер, каквато е и модата в облеклото.

Целта е да се покаже развитието на кройката в облеклото, изваждане на схеми и модели за бродерия и декорация. Вписване на темата в един по-широк традиционен светоглед, който показва взаимодействие и конфликт между модерност и традиция. Диалогът с поколението от първата половина на 20 век е регистриран във видеоматериал, който има архивен характер, но ще бъде включен и в документален филм по темата, предаде БНР.

Организатор на проявата е Станислав Илчев, който подчерта, че иска да запази традициите, запазени все още от по- възрастните жители на Пиринския край. Учил се е и да тъче на стан от възрастните жени в селата от района на град Сандански, а основен организатор на проявата е уредника в музея д-р Малинка Стаматова.

Добавете Вашия коментар

TOP