Благоевградчани: С какво право доброволци продават в аванс билети за Аквапарка, от чие име събират дарения, как се отчитат

12 Март 2024 | 20:24
0 коментара
Общество
Благоевград
Благоевградчани: С какво право доброволци продават в аванс билети за Аквапарка, от чие име събират дарения, как се отчитат
Инициаторът Джими Хорн: Общината ни е упълномощила, всяка благотворителна акция в историята на човечеството се прави по този начин Кметът М. Байкушев:

Видях обявлението и веднага се обадих да бъде премахнато, не сме разрешавали подобна акция Обявление за предварителна продажба на билети за вход за плажа в Благоевград за лято 2024 г., въпреки липсата на яснота на съдбата на Аквапарка в областния град, шокира благоевградчани.

„Промоцията“ бе рекламирана през уикенда на Фейсбук страницата „Почистване на парка в Благоевград“, както и чрез постери и поставена кутия за дарения в района на барчето на закрития плувен комплекс „Пирин“, където през уикенда се проведе международен турнир, на който се стекоха към 1000 участници и родители.

„Идеята е със събраните приходи (те отиват по сметката на община Благоевград) максимално бързо да се ремонтира основната част от плажа и съблекалните, за да може да заработи още в началото на юли.

Цената на еднодневен билет е 12 лева, а цената за 5-дневен билет (5 дни по избор) е 50 лева! Разбира се, ако Аквапаркът не успее да отвори врати този сезон, сумите на всеки закупил билет ще бъдат възстановени! На билета ще има имейл адрес за връзка с нас“, пише в обяснението на страницата „Почистване на парка в Благоевград“.

Тя бе създадена в подкрепа на доброволческа инициатива за почистване на Аквапарка, за която вестник „Струма“ писа в средата на декември миналата година, че подемат американецът Джими Хорн и съпругата му Евдокия Николова.

В акцията се включиха десетки благоевградчани, бизнесмен осигури помпата за изпомпване на водата в големия басейн, общината също се включи с екип от звено „Чистота“ и периодично извозване на събраните отпадъци.

Инициаторът Джими Хорн и други доброволци организираха дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на басейна чрез продажба на плочки и мартенички.

Първата бе на алеята при плажа и засега на Фейсбук страницата им има публикувана само за нея вносна бележка по сметката на общината за 331.06 лв. Вчера след въпросите на „Струма” са направени още 2 вноски – за 172.72 лв. и за 1605.00 лв. дарения.

Акция за набиране на дарения имаше и пред МОЛ „Ларго“ под мотото „Да съживим Аквапарка“, а завчера на един от постерите, закачени при закрития плувен комплекс, където Джими Хорн е събирал дарения, пише, че с направеното дарение се спомага за ново покритие на басейна, за ремонт на 4-те циркулационни помпи и за смяна на изгнилия покрив на съблекалните, като необходимата сума за началната цел е 80 000 лв.

С какво право доброволци продават в аванс „билети” за Аквапарка, от чие име събират дарения, как се отчитат, питат благоевградчани.Финансисти реагираха остро  на пускането в продажба в аванс на билети.

Ако въпросните билети нямат одобрението на Министерството на финансите, такова деяние е абсолютно закононарушение, а т.нар. билети са обикновени хартийки без никаква правна стойност, категорични са те.

Успяхме да се свържем вчера с автора на инициативата Джими Хорн и го попитахме как е изчислена цената от 12 лв. за билет и 50 лв. 5-дневен абонамент.

Той отговори: „Това бе недоразумение и бе премахнато от страницата половин час след обявяването. Идеята ни бе да се подпомогне ремонтът на Аквапарка“.

На въпроси  кой го е упълномощил да събира дарения, колко пари са събрани до момента, като физическо лице или като представител на организация го прави и кой и как осъществява контрол дали всички постъпили дарения отиват за обявената цел, Джими Хорн отговори: „Общината ни е упълномощила да събираме дарения, като част от това е да продаваме значки и мартенички.

Това стана след среща с кмета и хора от екипа му, на която изложихме идеята, те дори редактираха текста на плаката за събиране на дарения с изписаната банкова сметка на общината.

До момента сме набрали около 2100 лв. от дарения, извън тази сума аз съм вложил лични 7000-8000 лв., без да броя два месеца и половина усилна физическа работа и експертиза за почистването на плажа.

Всяка благотворителна акция в историята на човечеството се прави по този начин и не разбирам защо да отговарям на въпроси, ако с тях се цели да обърнете нещата срещу мен?!”, заяви Джими Хорн.

„Видях обявлението в социалната мрежа 5 минути след публикуването му и веднага се обадих да бъде премахнато“, коментира съобщението с цените кметът Методи Байкушев и допълни: „Община Благоевград не е давала разрешение за подобна инициатива.

Община Благоевград не е давала разрешение и не стои зад тази акция. Довечера (б.р. снощи) имаме среща с г-н Хорн и ще му напомня, че Аквапаркът е общински. Когато е налице доброволческа енергия, естествено е тя да бъде подкрепена, но това не значи, че всеки може да прави каквото си иска.

Неведнъж съм заявявал публично кои са законовите форми за стопанисване на плажа и че никой не е с привилегия при провеждането на свързани с това процедури.

Поел съм ангажимент пред благоевградчани, че начинът на стопанисване на Аквапарка ще се реши след обществено обсъждане и ще го спазя!“, заяви кметът Методи Байкушев.\struma.bg
Благоевградчани: С какво право доброволци продават в аванс билети за Аквапарка, от чие име събират дарения, как се отчитат

Добавете Вашия коментар

TOP