Благоевградчани пропищяха от тройното поскъпване на такса смет

21 Април 2023 | 12:53
3 коментара
Общество
Благоевград
Благоевградчани пропищяха от тройното поскъпване на такса смет
Благоевградчани пропищяха от тройното поскъпване на такса смет в града. Активни потребители изказаха недовоството си от случващото се в групата ЗаБлагоевград, където остро написаха:

Уважаеми съграждани данъкоплатци, забелязахте ли, че такса смет за 2023 година е увеличена почти тройно?

Това е само един пример за слабо аргументирано управленско решение, наложено ни без необходимата обществена подкрепа. Решение с неясна посока и съмнителен ефект върху бюджета в дългосрочен план.

Ние от #ЗаБлагоевград знаем, че единствено чрез активно гражданско участие дългогодишните проблеми в града ще намират своето по-бързо, по-мъдро и по- прозрачно решение. Да бъдеш активен гражданин иска време и подготовка. Привидният комфорт на бездействието обаче ще ни причини по- големи ядове. Сред основните приоритети на #ЗаБлагоевград са гражданското образование и активност!

Затова Ви призоваваме - Запознайте се с програмата на редовните комисии към Община Благоевград за този месец (линк в коментар под поста). Одобрените точки ще се придвижат за гласуване на следващото заседание на Общински съвет на 28 април. Това е пътят на решенията, като това за по- високата такса смет, които определят реалността в града ни.

Да бъдем активни! От нас зависи!, апелираха в социалната мружа фейсбук активни потребители.

Припомяме,че заради две съдебни дела, заведени от областната управа, в община Благоевград настъпи пълна каша с размера на такса смет и данък сгради.

От 1 януари благоевградчани ще плащат тройно по-висока такса смет, тоест тя се повишава от 1,1 промила на 2,9 промила.

 На практика това означава, че ако до сега се е плащало  20 лева, с новия налог цената става 54 лева.

Проблемът дойде от поредица съдебни дела и решения на общинския съвет по предложения на кмета.

През декември 2021 година съветниците гласуваха  таксата за смет и жилищен налог да се увеличи   на 2,9 промила, решението обаче бе обжалвано в съда от областната управа. Месец след това ,през януари 2022 г.съветниците  промениха размера й на 2,1 промила. Но и този налог бе обжалван в съда от областния управител Николай Шушков. Той загуби делото и през  декември миналата година влезе в сила решението по първото дело, касаещо утвърждаване на такса от 2,9 промила.

През април ще се гледа второто дело и се очаква след тази дата да излезе решение за по-ниската такса смет. То се очаква да бъде пак в полза на общината. Тогава обаче общината ще трябва отново да прави корекция и да намали такса смет на благоевградчани.

Добавени коментари

Петър публикува:
22 Април 2023 | 11:04
В този град ,работят само светофарите! Некадърник и крадец е мургавия Брежански кмет! На последно място сме по стандарт на живот от доста време пред нас са и Северозападната България като Видин и Враца! ....
Зоро публикува:
21 Април 2023 | 14:55
Да бяха Пищяли миналата година когато се разбра ,че промилите се вдигат почти тройно.Но Българина се осъзнава само тогава когато го усети по джоба.Късно е Либе за Китка.Вечер си пие ракията псува и на сутринта ТИХО.
Дана публикува:
21 Април 2023 | 13:06
Кмета крадец разби мечтите на Благоевградчани. Боклук !!!

Добавете Вашия коментар

TOP