Благоевградчани посрещат Новата 2024 г. с по-високи данъци и такси, поскъпват и таксиметровите услуги

30 Декември 2023 | 11:02
4 коментара
Общество
Благоевград
Благоевградчани посрещат Новата 2024 г. с по-високи данъци и такси, поскъпват и таксиметровите услуги
С по-високи данъци и такси благоевградчани посрещат Новата 2024 година. С гласовете на 25 съветници такса смет се вдига от 2,1 на 2,5 промила, данък сгради се увеличава от 1,9 на 2,5 промила върху данъчната оценка, а данъкът за придобито имущество скача от 2,4 на 3 процента от оценката на прехвърленото имущество. Новите налози бяха одобрени днес на последната за 2023 г. сесия на местния парламент по искане на кмета Методи Байкушев. Това се случи въпреки внесените след дискусии отрицателни становища на 7 от 8 постоянни комисии към ОбС.
 Последната сесия на ОбС стартира с полагане на клетва като общински съветник на Крум Стоилов. Той попълва групата на ПП-ДБ в местния парламент и заема мястото, овакантено след назначаването на Боряна Шалявска за зам. кмет по образованието.

Преди гласуването кметът Байкушев направи изявление, в което мотивира исканите корекции за повишение на данъците. „Общината събира 25 млн. лв. приходи, но разходите са значително повече и непрекъснато растат“, каза от парламентарната трибуна кметът на Благоевград М. Байкушев и обясни:

„Увеличението на минималната заплата води до повишаване на разходите, но приходите от години остават непроменени. През 2024 г. ще трябва да върнем около 400 000 лв. надвзети такси на около 30% от данъкоплатците заради промяната на такса смет от средата на тази година. Дефицитът е около 10 млн. лв. годишно и той няма нищо общо нито с предишното, нито с по-предишното ръководство, защото в основата му е инфлацията и растящите разходи. Финансовите корекции по реализираните европейски проекти също са една от причините за този дефицит, а задържането на наемните цени на общинските имоти смятам, че е популистко. Със ситуацията можем да се справим с разумни действия, които съм формулирал в План за финансово стабилизиране на Община Благоевград.
Този план включва, на първо място, съкращаване на разходите за администрацията и второстепенните звена, които при нас са твърде много, съкращение и контрол на разходите на общинските предприятия, реформа на Инспектората, който да се занимава с текущ контрол на предприятията и да престане да е частна гвардия на кмета. Чрез този контрол ще можем да направим диагностика на проблемите в предприятията ни и да ги отстраним. На трето място идват общинските дружества и че те не вкарват пари в общинския бюджет. Неефективните или ще се закрият, или ще трябва да се реформират, за да вкарват печалба. Публичната инфраструктура трябва да носи печалба и до края на следващата година ще започнем да вкарваме сериозни пари в бюджета от „Паркинги и гаражи“. Общинската собственост започваме да управляваме ефективно и да си събираме всички пари от наеми. Финансовата дисциплина е задължителна, прекъсваме практиката да каним скъпи изпълнители за безплатни концерти, които да ни трупат феноменални разходи, приключваме с разходите за пиротехнически средства и заря. Не искам да бъда разбран погрешно и че сме против концертите, такива ще има, но ще преценим как да ги организираме, така че да не поемаме изцяло разходите и да не раздаваме покани на целия град, за да се тупаме в гърдите колко са успешни, а фактически да покриваме загубите. Най-важното в плана е привличането на инвестиции и ако кметът не успее да го направи, носи пълната отговорност за това. Парите по европейско и национално финансиране са целеви, те не са джоб пара, които можем да си харчим както искаме, и затова не ги коментирам, но отбелязвам, че те носят рискове от финансови корекции – някои основателни, други не съвсем“, каза градоначалникът.

Конкретните си предложения за вдигане на такса битови отпадъци и данъците върху недвижимото имущество той обоснова така: „Последните промени на такса смет са направени през 2021 г., а данъкът върху недвижимите имоти не е променян от 2018 г. Инфлацията за изминалите 5 г. е 42,5% и тя се отразява на всичко, което общината харчи и разплаща. Промените на минималната работна заплата в периода са от 460 лв. през 2017 г. до 933 лв. за 2024 г., като само за последната 2023 г. увеличението е с 19,9%, а огромната част от разходите ни са за заплати. Разходите за ел. енергия също значително са се увеличили, преди 5 г. цената е била около 13 ст., а в момента е около 35 ст., което е почти три пъти ръст. Исканият ръст от 2,1 на 2,5 промила такса смет за Благоевград, пресметнато за различните зони в града, означава, че за апартамент от 60 кв.м в Пета зона – Старо Струмско, на година се увеличава с 4,97 лв., а данък сгради със 7,45 лв. За същото жилище в Четвърта зона – кв. „Струмско“, увеличението е съответно с 6,16 лв. и с 9,24 лв., в Трета зона – Промишлена, и кварталите за имот от 60 кв.м такса смет ще е с 8,98 лв. повече на година, а данък сгради – с 13,47 лв. по-висок, в широк център увеличението е с 11,91 лв. и 17.86 лв., а в идеален център ръстът е съответно с 16,21 лв. и 24,31 лв. Най-голямото увеличение е с 82.56 лв. за данък сгради и такса свет за апартамент от 100 кв.м в центъра. Общият размер на приходите в резултат на увеличението е в размер на 1,2 млн. лв. на година. Моля вас и гражданите да се приеме това разумно, макар и болезнено предложение“, настоя кметът М. Байкушев пред ОбС.

Той коментира и направените допълнителни промени в проекта на план-сметката за разходите за сметосъбиране и сметоизвозване, като посочи, че се е съобразил със забележки на НПО „Ние жените“ и на съветника Димитър Урдев. Градоначалникът отбеляза, че „до октомври тази година общината е похарчила 1,7 млн. лв. за китки. Махаме ги като разход, защото повече няма да харчим толкова пари за китки! Заложихме допълнителен разход за нискооборотен мобилен шредер за строителни отпадъци, за да може те да се влагат отново в строителни дейности. Ще намалим разходите за озеленяване, както и звеното“, каза кметът Байкушев.

Единственият съветник, внесъл няколко конкретни и обосновани предложения по проектите за план- сметката, такса смет и още няколко важни за гражданите въпроси, бе Димитър Урдев. В специално изявление от трибуната той заяви, че във връзка със слухове напоследък, че щял да е опозиция на кмета, е категоричен: „Опозиция съм на тези от администрацията, които години наред са проспали промените в законите и разпоредбите, на онези, които получават освен заплатата сериозни бонуси от проекти, които са се самоназначавали на граждански договори в общината, и общински дружества и предприятия. Опозиция съм на тези в залата, които вярвате, че управлението и назначенията в администрацията или общинските дружества трябва да е след пазарлъци, а не въз основа на качества. Олимпийски шампиони сме по скоростно изкачване в скута на всеки нов кмет! Въпрос на самочувствие е да изразяваме личното си мнение и може би много от вас очакваха, като внасям предложенията си, да ви агитирам да ме подкрепите, което не направих и оставих на преценката и съзнанието ви“, обърна се Д. Урдев към присъстващите в залата.

Като представител на левицата, против вдигането на таксите и данъците се обяви и Албина Анева, която призна, че не си е и помисляла, че само месец след изборите новоизбраният кмет ще поиска увеличение на налозите. „Не виждам съществена промяна и в структурата на администрацията, която предлагате, нямате още сформиран екип, с който ще работите“, директно отправи нападки към кмета Байкушев тя.

Той й отговори, че още през януари ще попълни екипа си с последния заместник-кмет по строителството и че умишлено не е бързал, за да направи възможно най-добра преценка на хората, с които смята да работи. „Заради проблемите около анаеробната инсталация бях изключително концентриран в темата и нямах време за много също важни неща, включително и за приемно време, което въвеждаме през януари. С ваша помощ разплатихме 17 млн. лв. за анаеробната инсталация вчера следобед, което е изключително важно за общината“, отбеляза градоначалникът.
 
12 съветници гласуваха „против” увеличението на такса смет, 10 гласуваха отрицателно за вдигане на данък сгради. Новата структура на общината бе одобрена с гласовете на 33-ма съветници, 3-ма „против” и 1 „въздържал се”. Местният парламент прие и промяна на рамката в тарифите за таксиметров превоз в общината. Още в началото на сесията таксиметрови шофьори изпълниха почти цялото свободно пространство в пленарната зала в очакване на гласуването по искането им. С подкрепата на 29 съветници се определи дневна тарифа за 1 км пробег от 0,99 лв. до 1,30 лв. и нощна тарифа от 1,19 лв. до 1,40 лв.в.Струма
Благоевградчани посрещат Новата 2024 г. с по-високи данъци и такси, поскъпват и таксиметровите услуги
Благоевградчани посрещат Новата 2024 г. с по-високи данъци и такси, поскъпват и таксиметровите услуги
Благоевградчани посрещат Новата 2024 г. с по-високи данъци и такси, поскъпват и таксиметровите услуги

Добавени коментари

Пламен публикува:
30 Декември 2023 | 20:34
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio
До Киларова публикува:
30 Декември 2023 | 14:27
Изчезвай, боклук платен! Мирчо циганчето прибираше парите за настаняване в соц. жилища.
ай да ви се не види публикува:
30 Декември 2023 | 12:19
Бриндо, направи разследване как е по другите общини и колко им струват местните данъци и такси. Защото аз никъде другаде не чух за увеличение на данъци и такси освен в Благоевград. Покажи и сравни. Да не се окаже че Благоевград и сега плаща високи данъци и такси, барабар със скъпа синя зона, нови цени на таксита, а и най-високи заплати на общински съветници и зам. кметове и кмет в България.
Радостина Коларова публикува:
30 Декември 2023 | 11:54
Докато вички говорят за вдигане на такса данъци, вдигане на синя зона, съвсем бегло се пусна новина без обаче да се обясни защо г-жа Халилова и изключително много кадърни работници от общината ги няма - уволнени са, защото работели за предишния кмет, г-н Стоянов. Не Байкушев, не работят за него, а всички те работеха за гражданите и интересите им. Очевидно и с това не сте запознат, но до встъпването в длъжност на г-н Стоянов, респективно и на г-жа Халилова болните деца и възрастни хора не съществуваха за никого. Бореха се всячески да оцелеят, докато не се появи г-жа Халилова, която даде лъч надежда на тези хора. Даде им подслон, храна, грижи и подкрепа. А Вие през това време по мои спомени вдигахте шум че данъците и таксите се вдигат, именно Вие сега правите същото. Къде бяхте Вие когато хората търсеха помощ , когато се бореха с месеци за асистенти, когато търсеха подслон? Вероятно вкъщи на топло! През това време обаче г-н Стоянов и г-жа Халилова работеха за да осигурят това, което Вие сега рушите. В предизборната Ви кампания не чух да обещавате вземане на заеми, вдигане на такса смет, вдигане цената на синя зона... чух само че работещите няма да бъдат уволнени, поредна лъжа, точно от там започнахте и от заема който изтеглихте. Мислете за града ни, не за своите интереси и китки. Върнете работещите хора и вместо да уволнявате на поразия започнете да работите за нас-гражданите. Пиша това тук и се надявам да бъде одобрено, защото всички други групи на Благоевград не одобриха публикацията, странно защо... Очевидно свободното изразяване на мнение и позиция вече е забранено. Жалко

Добавете Вашия коментар

TOP