Благоевградчани поискаха Правосъдие на светло: Да спрем насилието над жените!

11 Декември 2023 | 10:42
0 коментара
Общество
Благоевград
Благоевградчани поискаха Правосъдие на светло: Да спрем насилието над жените!

В навечерието на втория месец от опита за убийство на Стефка Терзийска жители на Благоевград излязоха на протест под надслов „Правосъдие на светло: Да спрем насилието над жените“!

 

С факелно шествие в подкрепа на жертвите на домашно насилие, на всички жени, които не говорят за това, което се случва в домовете им, десетки благоевградчани се събраха на мястото, където Стефка бе нападната, а именно улица „Илинден“ № 21!

 

Шествието премина по централния булевард „Св. Св. Кирил и Методий“ и продължи до административната сграда на Областна дирекция на МВР – Благоевград.

Крайната точка бе Съдебната палата, където Стефка благодари на всички, които през изминалите два месеца са я подкрепяли безрезервно. Тя добави, че до момента органите на реда са си свършили работата, но отправи апел към тях – да стигнат до всички виновни и те да си понесат наказанието.

Председателят на Общински съвет Благоевград, г-н Радослав Тасков, и общински съветници също подкрепиха факелното шествие в качеството си на граждани.

Пред журналисти той коментира, че всички, които са на факелното шествие са там, за да се даде ясен знак, че никой няма да толерира повече такова поведение и такова насилие, независимо дали става въпрос за криминален случай, какъвто е при Стефка или за домашно насилие.

Г-н Тасков подчерта, че в рамките на мандат 2023 – 2027 година на Общински съвет Благоевград ще настоява за създаването на Кризисен център за жертви на домашно насилие.

„Мисля, че съвсем скоро Благоевград ще има такъв кризисен център, за да можем да защитим хора, които имат нужда от защита при упражнено домашно насилие“, добави той.

 

Стефка Терзийска благодари за силната подкрепа, която е получила през последните два месеца от познати и непознати. Именно те са й вдъхнали кураж тази вечер да застане начело на шествието и да поиска справедливост. Тя отправи апел към институциите – да довършат нещата докрай и всички, замесени в нападението над нея да си понесат отговорност.

Ето какво каза Стефка на хората:

Цялата тази положителна енергия и подкрепа не мога да ви опиша колко много означават за мен. Двата месеца, които изминаха, и особено в първоначалния период, когато ми беше изключително тежко, всеки ден беше борба за оцеляване, най-вече психически. Само вашата подкрепа и комуникация с вас ми даваха сили да продължа. Това ми даваше кураж и всеки път си казвах: „Стефи, не може да се предадеш. Виж колко много хора вярват, че ще се справиш“. Естествено, подкрепа получих също от семейството и децата ми. Благодаря на Бог, че имам такива деца, приятели и близки. Не мога да ви опиша колко съм благодарна.

Поводът да се съберем тук от една страна е това, което се случи с мен, това брутално нападение, което още не мога да повярвам, че е истина, а от друга – да отправим апел към институциите. Да, те си свършиха работата до момента, но аз отправям апел да довършат започнатото. Да достигнат до истината и всички виновни. Нашето шествие днес е „Справедливост на светло“. Искаме истината и истинските виновници да излязат на светло и да бъдат справедливо наказани.

 

Това, което се случи на мен преди два месеца може да се случи на всеки – независимо дали е жена или мъж. За да може да се спре този порочен цикъл на насилие трябва да има гласност. Трябва да покажем, че може да бъдем заедно и да се справим, да дадем отпор на насилието.

Другата причина, поради която сме се събрали е, че има страшно много жени, които с години търпят, това, което и аз. Насилие, агресия, независимо дали е физическо или вербално. Всички тези жени ги е страх да говорят, да кажат, на какво са подложени. Само най-близките ми знаеха какво се случва. Не вярвах, че може да има справедливост и да бъде наказан човекът, който ми го причиниява. Искам да дадем кураж на жените в моето положение, че има хора, които ще ги подкрепят!

Ние всички можем да накараме институциите да работят, така че да има справедливост за всяка една жертва на насилие. Не на страха!

 
SHARE

Добавете Вашия коментар

TOP