Благоевградчани подават наесен заявления за подмяна на печките на твърдо гориво с екологична алтернатива

14 Май 2023 | 10:19
0 коментара
Общество
Благоевград
Благоевградчани подават наесен заявления за подмяна на печките на твърдо гориво с екологична алтернатива

Заявления за кандидатстване за безвъзмездна помощ за подмяна на уредите на твърдо гориво с екологично отопление по програма „Околна среда 2021-2027“ ще могат да се подават след месец октомври  2023 г. Това съобщиха от администрацията на община Благоевград в отговор на питане на вестник „Струма“ заради многобройни обаждания на читатели във връзка с програмата. Основните въпроси на хората са свързани със сроковете за доставка на заявените при предварителното анкетиране нови отоплителни уреди, за да знаят дали да си поръчват дърва за следващата зима и дали да планират средства и ремонти на жилищата си за монтаж на отоплителна система, която да се върже с новите уреди, пише в. Струма.

Припомняме, че по програмата се предвижда подмяна на печките на дърва и въглища с камини на пелети, климатици или газ.

„Предвиденият срок за подаване на проектното предложение е месец септември тази година и веднага след сключване на Договор за безвъзмездна финансова помощ ще започне набиране на заявления от домакинствата“, обясни кметът Илко Стоянов. Той отбеляза, че проучването, направено от назначени от него комисии, бе за нагласите на хората за преминаването към алтернативните на твърдото гориво форми за отопление. Предстои изготвяне на анализ доколко домакинствата от община Благоевград имат готовност и възможности да преминат към алтернативни форми на отопление, както и на  съществуващото състояние на видове инсталации за отопление, приносът им към замърсяването с фини прахови частици и идентифициране на „горещи точки“ с концентрация на замърсители. На тази база ще се определят приоритетните райони и квартали, мерките и  критериите, предстои да се изготвят и механизмите за начина на подмяна на отоплителните устройства, за отчитане на приходите от предаване на заменяните отоплителни устройства за рециклиране, да се направи пазарно проучване на цените на различните видове отоплителни уреди и на тази база да се обявят обществени поръчки.

Община Блаогевград планира да проведе широка разяснителна кампания заради силния интерес към програмата, чието приключване се очаква до края на програмния период.

Добавете Вашия коментар

TOP