Благоевградчани от кв. „Запад“ пропищяха от наркомански сборища в монтираната преди 2 г. беседка за 26 хил. лв.

07 Май 2021 | 07:03
1 коментара
Общество

Жители на няколко блока в жк „Запад“ в Благоевград са пропищели от наркомански сборища в монтирана преди 2 г. беседка в междублокова градинка. Ненка Ангелова от бл. 45 се обърна към вестник „Струма“ след две подписки, които съкварталците депозирали до общината. Ето какво разказа пенсионерката, която преди години бе ръководител на Школата за чужди езици към НТС:

„Преди изборите през 2019 г. някой от общината минал и питал 2-3 пенсионерки зад блока ни дали искат да се монтира беседка и те казали „добре“, така, без да питат съкварталците, я монтираха. Много скоро след това пуснахме първата протестна подписка срещу мястото, на което бе сложена. Две години по-рано децата от блока спечелиха награда в размер на 6000 лв. от  конкурс за облагородяване на междублоковото пространство и с общи усилия от пущинака направихме градинка, като засадихме храсти, трева, кипариси, цветя. С появата на беседката районът около нея беше утъпкан и не остана и следа от усилията ни да превърнем мястото в минипарк. Вече 2 г. всички съседи държим заключени прозорците и терасите, които гледат към градинката – това са викове, това са псувни, това са цинизми… От следобяд до късни доби в беседката се събират наркомани, зимно време докъм 23 часа се чуват, а лятото до малките часове. Идват от целия град и тук играят сварка, в тъмното си светят с фенерчета да виждат залозите. А за карантина и дума не може да става, въртят бутилка бира един на друг! И секс съм виждала да правят тук посред бял ден. Хората от квартала вече избягват да минават през района. Няколко месеца след монтажа на беседката наркомани нападнаха и пребиха един съсед от 47-и блок, спукаха му главата. Човекът заведе дело, не знам докъде е стигнало. Районът под терасите ни е превърнат в обществена тоалетна и се опасяваме да не започнат да откачат климатиците на живеещи на първия етаж. Многократно сме викали полиция, момчетата идват, разгонят ги и след малко пак същото. Домоуправителят ни Емил Грозданов ме шокира с информация, че тази беседка струвала 26 000 лв.! Моя близка ми разказа, че за подобна, поръчана на частник, са платили само 1300 лв., но това е въпрос на контрол на харчене на общинските средства.

След многократни сигнали и настояване от наша страна да предприеме мерки, домоуправителят ни накара преди изборите да направим отново подписка за преместване на беседката. Тормозът е денонощен и се ужасяваме от наближаващото лято, защото отново  живеещите в нашия 45-и блок и съседите от околните 47, 48, 42 и 43 блокове няма да можем да отваряме прозорците си заради крясъците и воня на урина.  Предупредихме домоуправителя, че няма да плащаме такси, докато не се премахне беседката, а комшии, чиято кола бе разбита, направо заплашиха, че ще я подпалят“, разказа Ненка Ангелова.

Инженер по професия, тя се възмущава и от състоянието на стълбището, което води от блока към улица „Ив. Михайлов“ срещу двора на Благоевградската професионална гимназия. То цялото е в дупки, а стъпалата са „изядени“ до арматура, на която, ако минувач закачи подметката си, неминуемо ще се пребие. Под стълбището пък доскоро се бил приютил да нощува бездомник, показа Н. Ангелова пространството, превърнато в боклукчарник, и се закани: „Всеки ден ще пускам сигнал, докато не ни отърват от беседката“.

От общината информираха, че беседката била монтирана преди 2 г. по настояване на жители на жк „Запад“. Заради сигнали за недоволство зам. кметът по строителството инж. В. Трошанов настоял да се представи подписка с искане за демонтажа й, за да не последват пак протести. Вече има одобрено искане от жители на кв „Струмско“ да получат въпросната беседка, издадено е и разрешение за монтаж и той ще се извърши след великденските празници, обещаха от кметството.в.Струма/Д.Асенова

Добавени коментари

Струмско публикува:
08 Май 2021 | 06:55
Струмчани нямат проблем с наркоманите! Те са свикнали !

Добавете Вашия коментар

TOP