Благоевградчани осигуряват "топлото" за зимата на солени цени,общината купува климатици за детските градини

19 Юли 2022 | 11:58
3 коментара
Бизнес
Благоевградчани осигуряват топлото за зимата на солени цени,общината купува климатици за детските градини

Горещите месеци освен за море са време и за осигуряване на топлото за зимата. Страхът, че ни чака тежка зима с високи цени на горивата принуди благоевградчани масово да обикалят складове.

Те с изненада констатираха, че цените  вече са сериозно повишени на дървата и пелетите за огрев.

 В Благоевград  няма топлофикация и домакинствата ползват най-много пелети за отопление, освен газ.

Проверка на "Пирин Нюз" показа,че само до преди три месеца тон пелети се продаваше за около 600 лева, а в момента на пазара няма под 700 лева тона. Според търговците през есента цената ще стигне до 800 лева за тон пелети.

Въглищата също излизат „златни“, един тон върви за 800 лева.

И дървата за огрев станаха лукс. В Благоевград вече се запасяват с дърва,но срещу 140 лева за кубик, докато през миналата зима бяха  120 лева на кубик.

В Благоевград пък преустановиха приемане на заявления за  добив по тарифа на корен на стояща дървесина за огрев. Причината за това е изчерпване на квотата, предоставена от Държавно горско стопанство.

Списъците, изпратени към ТП „ДГС Благоевград“ до настоящия момент са за 1352 пространствени м3. Но, продължава приемането на заявления за дърва за огрев от склад, както и строителна дървесина на корен.

В очакване на тежка зима заради цените на горивата, доста от благоевградчани купуват радиатори на ток, като резервен план, ако газа поскъпне драстично.

И общината като институция също се притеснява за зимния сезон.

„От сега се готвим за предстоящата зима. Всичките ни детски ясли и градини се отопляват на газ, превантивно почваме да купуваме климатици, защото не знаем дали ще има газ редовно и на каква цена ще бъде, коментира кметът на града Илко Стоянов.

В промишлената зона на града пък частно дружество  строи фотоволтаичен парк с идеята да се захранват предприятията наоколо.автор-Пирин Нюз

Добавени коментари

Истината публикува:
19 Юли 2022 | 14:03
Истината каква е? Зимата ще е тежка. Ток и газ няма да има. Като всички минат на климатици и ел печки, ще се натовари системата и ще има прекъсвания от аварии. Следва режим на тока. Оставаме на тъмно и студено, само който има дърва ще се топли. Това е. Дано имате къщи с дърва.
Андрешко публикува:
19 Юли 2022 | 13:51
За бога братя,не купувайте....скъпи пелети.Алтернатива-климатици
Blg публикува:
19 Юли 2022 | 12:11
Къде е другарката Нинова дето обеща дърва по 90лв и бензин за 2 лв? Есента пак гласувайте за нея

Добавете Вашия коментар

TOP