Благоевградчани на протест срещу промените в Закона за биологичното разнообразие

26 Юни 2020 | 10:01
0 коментара
Общество

Благоевград се включи в националния протест срещу промените в Закона за биологичното разнообразие, който се провежда в различни градове на страната под мотото „Долу ръцете от морето, планините, реките!”

  Природозащитници и граждани се събраха в 18.30 часа пред Мол „Ларго”, за да изразят недоволството си от готвените промени в Закона за биоразнообразието, които се очаква скоро да бъдат разгледани на второ четене в Народното събрание. Измененията бяха предложени от бившия министър Нено Димов с мотива, че е необходим нов подход в управление на екологичната мрежа „Натура 2000”, а допълненията са на Валери Симеонов.

  „ГЕРБ и Обединените патриоти са на път да ликвидират цялата мрежа „Натура 2000”. Нека ги спрем!” –  се казва в предварително разпространения призив в социалните мрежи. „Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще останат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона, касаещи екологичната мрежа „Натура 2000”.

  Владимир Милушев, познат от серията протести преди две години под наслов „Да спасим Пирин”, изрази опасенията на присъстващите, че въпросните изменения, които противоречат на европейското законодателство, ще влязат на второ четене в парламента, без да се чуят становищата на гражданските организации и научните институции. А това напълно логично поставя под съмнение качеството на документите, които ще управляват защитените зони и предоставя възможност на МОСВ да осъществява всяко инвестиционно намерение, игнорирайки природозащитните цели.

  Националният протест се организира от Коалиция „За да остане природата в България” и е подкрепен от сродни организации и граждани./БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP