Благоевградчани луднаха по имоти в Гърция, цените са „огън”

29 Юни 2022 | 10:23
0 коментара
Бизнес
Благоевградчани луднаха по имоти в Гърция, цените са  огън”

Все повече заможни благоевградчани прекарват летните си почивки в Гърция в собствени имоти. Мнозина бизнесмени, лекари, адвокати, съдии имат апартаменти и къщи, най-вече в северната част на южната ни съседка. Те са ги закупили в годините преди пандемията, когато цените са били прилични. В момента обаче  цените на недвижимите имоти значително са се повишили.

„Цените в момента са „огън“. Къща под 120 000 евро не се продава. Аз имам от 16 години имот в закрит комплекс на Бяло море.  Последните две къщи в комплекса бяха продадени за 100 000 евро,   което си беше направо суперсделка, на промоционална цена. Свободни имоти на първа линия вече няма. Останали са единични бройки, които се предлагат на цена от 250 000 евро”, разказа бившата юристка в общината Биляна Теова, която е омъжена в Гърция. Тя добави, че болшинството от имотите в Паралия Офринио и Паралия Караяни са изкупени от българи, които в момента ги дават под наем през лятото на други българи.

„В момента няма дори свободни имоти, които се отдават под наем. Всичко е заето. Туристическият интерес след тези две години на ковидна пандемия отново се засили”, добави Биляна Теова.

„В Гърция купуват имоти богати българи. 250 000 евро е платила наскоро нашенка, която е работила в Англия. Това знам от мои гръцки клиенти, които продават имоти. Жилище в някое село близо до морето се предлага  минимум по 1800 евро квадратния метър“, каза петричкият адвокат Любомир Георгиев.

Цените на имотите в Гърция са скочили с близо 9% . Според Националната банка на Гърция цените на апартаментите са се увеличили с 8,6% през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г.  По региони през първото тримесечие на 2022  г. цените на апартаментите са се увеличили на годишна база с 9,7% в Атина, 8,3% в Солун, 8,2% в други градове и 6,4% в други райони на Гърция.

Репортер на „Струма“ вчера се свърза с българка, която е брокер в гръцка фирма за недвижими имоти в Офринио. „Има увеличение на цените на имотите, но има и интерес. Продават се  нови къщи, стари къщи почти не се предлагат, но цените са почти изравнени. Те зависят основно от локацията. Дали  са близо до морето, дали има гледка към него  и други фактори. Средната цена на апартамент близо до морето от 60 кв.м е 130 000 евро, а в по-отдалечените места е 110 000 евро.  Цената на къща ново строителство е от 200 000 евро нагоре. Макар и при тези високи цени интерес към недвижимите имоти има, но сделките стават бавно, изисква се време“, обясни брокерката.

Интерес към инвестиция в недвижим имот е имала и благоевградската адвокатка Албина Анева, която обаче се е отказала. „Действително имах намерение да закупя терен заедно с други познати, но сделката се провали. Оказа се неизгодна, цените са много високи. В момента има много изгодни оферти за имоти по Българското Черноморие. Руснаци и украинци продават апартаменти, някои са за без пари – по 20 000 лв., но аз не проявявам интерес. Засега ще продължим да ходим на почивка при Стоян Картала на Аспровалта”, заяви адвокат Анева.

На Паралия Офринио, популярно още като Тузла, има апартхотел общинският съветник Мирослав Чолев. „При нас всичко е заето до 6 септември. Цените на имотите са повишени. Вече достигнаха до 2000 евро кв.м на зелено, а миналата година беше 1500 евро. Българите обаче продължават да купуват. Семейство софиянци си взеха къща до нас за 100 000 евро. Някои теглят кредити и инвестират в имоти заради инфлацията. Малките апартаменти, които са по 30 кв.м, са 50 000 евро”, обясни Мирослав Чолев, който има и къща в Каряни.

Там години има къща благоевградският бизнесмен Иван Големеев, един от съсобствениците на кафене „Кристал“. Освен че я ползва за семейна почивка, той отлежда и зеленчуци. Пак там има къща благоевградският лекар д-р Емил Цветков. Хотел в Аспровалта има и  благоевградският бизнесмен Иван Секулов, който върти и заведение на плажа в Неа Врасна. Сред първите благоевградчани, които имат летни къщи на Ставрос, са бизнесменът Венци Мутафчийски- Пашата, бизнесменът и ексобщински съветник Сашо Милчев,  футболистът Иван Цветков, а общинският съветник Христо Ковачки притежава дял от хотел.

ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ
ДИМИТЪР СТОЙКОВ

С апартамент в Аспровалта се е обзавел бизнесменът Кирил Спасов, който има рекламно студио.

Собственикът на печатница Христо Смилков има красива къща в Олимпиада. В същия район има каравана бизнесдамата Гена Кондуржиева и арх. Каролина Саргалиева. Имот на Бяло море има и бившият общински съветник Рашко Динков, къща има и неговият братовчед, бизнесменът Николай Динков-Нинджата. Апартаменти имат и много други благоевградски бизнесмени. Палмата на първенството за суперинвестиция в Гърция обаче държи благоевградският бизнесмен Димитър Стойков, собственик на фабрика за бутилиране на изворна вода и бира, както и на шивашко предприятие, което предстои да „листва“ на фондовата борса. Неговият последен  бизнес удар е къща в паркова зона, в първия ръкав на Халкидики, с огромен двор. „Това е моята лятна резиденция, в която ще си почивам. За момента не възнамерявам да я продавам, но след време… нищо не се знае”, потвърди милионерът за новата си придобивка пред репортер на „Струма“. Той възнамерява да ходи на риболов и вече си е взел лодка, а  луксозната яхта,  която закупи преди 4 г., е продал на добра цена.

Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP