Благоевградчани казаха „НЕ“ на скъпите винетки

28 Ноември 2015 | 19:42
0 коментара
Общество
Благоевградчани казаха  НЕ  на скъпите винетки

Около 70 автомобила излязоха на протестно автошествие по улиците на Благоевград днес. Поводът е несъгласието на водачите на МПС-та с поскъпването на винетните стикери.

Протестиращите в Благоевград се събраха на паркинга пред Югозaпадания университет „Неофит Рилски“, откъдето тръгнаха на автошествие по централните улици на града.

„Настояваме да върнат старите цени на винетните стикери. Това е един вид предупредителен протест. Ако не се вслушат в нашите искания, ще преминем към по радикални действия в цялата страна“, заяви организаторът на протеста срещу новите цени на винетките в Благоевград  Люси Манова.

Освен в Благоевград и София протестни действия имаше в още 21 града, сред които и Дупница. Там протестиращите дори блокираха движението по АМ „Струма“.

Недоволството на протестиращите е предизвикано от решението на правителството да вдигне с 30 лева на цената за годишния винетен стикер за леки автомобили. Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента.

Месечната и седмичната цена на стикерите се увеличават с 5 лева съответно на 30 и 15 лева. Годишните винетки за 2015 г. остават валидни до 31 януари 2016 година. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева./Е79

„Според нас, увеличението на винетните стикери не е адекватно спрямо състоянието на пътищата“, заяви Людмила Манова.

Тя изрази надежда, че чрез този протест ще се вземат мерки и ще се върне старата цена на винетката. Другото искане на протестиращите е винетните стикери да имат валидност от датата на закупуването до същата дата на следващата година. Днес протеста ще протече с шествие по основните улици в Благоевград. Ако не бъде взета под внимание гражданската позиция на хората, този предупредителен протест ще премине на национално ниво в София. Протестиращите са готови и да блокират основни пътни артерии.

Припомняме, че тези действия са предприети, в отговор на плануваното от Правителството увеличение на винетните стикери.

Добавете Вашия коментар

TOP