Благоевградчани излизат на протест за парк “Македония”! Защо държавата си връща имота на бившите казарми в Благоевград?

02 Февруари 2023 | 07:41
17 коментара
Общество
Благоевградчани излизат на протест за парк  Македония”! Защо държавата си връща имота на бившите казарми в Благоевград?

Благоевградчани излизат днес на протест за парк “Македония”! Защо държавата си връща имота на бившите казарми в Благоевград?

Защо държавата си връща имота на бившите казарми в Благоевград? Използва ли кметът Илко Стоянов децата на Благоевград за предизборна кампания? снимка 1Защо държавата си връща имота на бившите казарми в Благоевград? Използва ли кметът Илко Стоянов децата на Благоевград за предизборна кампания? снимка 2

 

От този документ става ясно, че имота "бившите казарми" е предоставен на община Благоевград с решение на Министерски съвет за изграждане на Интер Експо и Конгресен център и музей.  

След проверка на ДНСК - София е констатирано, че сградите, които са посочени в договора между община Благоевград и областна администрация Благоевград не съществуват. Експертите намират три сгради, за които установяват, че не се ползват по предназначение, като става въпрос за две сгради, където се провеждат тренировки на деца от различни спортни дисциплини. Най-вероятно за сградите няма необходимите документи за ползване по предназначение, като същите преди години са ползвани от МО за ремонт на танкове.

Към момента държавата е в процедура за връщане на имота, заради не реализиране на проекти "изграждане на Интер Експо и Конгресен център и музей" в продължение на 5 години, считано от 14 ноември 2016 година.

Защо бившият кмет д-р Атанас Камбитов не реализира този проект остава загадка?

Припомняме, че през месец май 2017 година д-р Атанас Камбитов заяви пред медиите, че е готов идейният проект за изграждане на Експо център в района на казармата, като уточни, че проектът предвижда построяването на огромна зала с размери 60 на 100 метра, за да може в тези 6 декара площ да се събират 6000-7000 души. Ще се вдигнат и две десететажни сгради с разгъната площ от 10 000 квадратни метра.

В района има три постройки, останали от военните, които няма да се блъскат. Те ще се ремонтират и ще се ползват за спортни и културни мероприятия.

Експо центърът пък ще е своеобразен бизнес парк, където свои бази да открият български и чужди фирми. В него ще провеждат специализирани изложби, конгреси, презентации, фирмени тържества, симпозиуми, саминари и няма да има никакво жилищно строителство.

Към днешна дата има голямо напрежение между кмет, областен управител и спортната общност в Благоевград, след като се разбра, че ДНСК има намерение да запечати сградите, където тренират децата на Благоевград.

Загрижени за децата, че няма къде да тренират, треньори, родители излизат на протест днес 02.02.2023 г., от 18.30 часа в парк “Македония”.

 Позиция на областна администрация Благоевград:

Информация

относно сградите на бившите казарми в Благоевград

 

Във връзка с писмо от 14.04.2022 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството, адресирано до областния управител г-н Валери Сарандев и до кмета на Община Благоевград – г-н Илко Стоянов, Министерството указва, че мероприятията, за които е предоставен имотът на Община Благоевград не са реализирани и имотът следва да бъде прехвърлен от общината отново на държавата.

Проверка относно законността на сградите е извършена през 2019 г., като констатацията на РДНСК- Благоевград е, че съществуващите в имота три сгради са незаконно преустроени и следва да се преустанови тяхното ползване. Повторната констатация от извършената проверка от ДНСК- София през месец януари 2023 г. отново отбелязва, че сградите не са въведени в експлоатация и същите не следва да се ползват на законово основание.

В писмото на ДНСК от 18.01.2023 г. се указва на Община Благоевград да не изпълняват строително-монтажни работи до издаване на разрешение за строеж.

В нареждането на ДНСК- София не се ограничава достъпът до сградите, както и не се ограничава допускането на хора до тях. Не се забранява пребиваването на спортните клубове в помещенията, а се указва, че рискът от използването на незаконни сгради е изцяло върху Община Благоевград.

Освен това посочените сгради не представляват спортни обекти по смисъла на общинската наредба, не са включени в списъка на общинските спортни обекти и за тях няма ред и условия за отдаването им под наем или ползване.

В тази връзка областният управител на област Благоевград – г-н Стоян Христов призовава всички институции към отговорно поведение, гарантиращо сигурността, опазване живота и здравето на децата на Благоевград.

 

Пресцентър

Областна администрация Благоевград

 

Позиция на кмета Илко Стоянов:

Уважаеми съграждани,

Относно разпространено прессъобщение от областния управител за сградите в парк „Македония“, в което се манипулират факти и се излагат неистини, бих искал да кажа следното:

1. Във връзка с изложеното в писма от областните управители Николай Шушков и Валери Сарандев, както и зам.-министри и министри от МРРБ, с които се иска да бъде предаден в собственост на държавата парк “Македония”, Община Благоевград неколкократно е заявявала, че имотът е нейна собственост и че е изпълнила всичките си мероприятия, поради което и неколкократно е отказвала да го върне.

При такъв спор за собственост е редно претендиращият да потърси правата си в съда – нещо, което прави всеки български гражданин, когато се счита за ощетен.

В едно демократично общество държавата е равна на всеки обикновен гражданин или на друга институция. Всяко друго действие, като това, което беше предприето, навява асоциации с тоталитарна държава.

Така че, всичките претенции на областен управител, зам.-министри и министри, следва да бъдат отнесени към независимата съдебна власт. Всичко останало е ощетяване на децата на Благоевград!

2. Съветвам областния управител, когато цитира документация да я ползва в цялост, а не да цитира произволно избрани неща, извадени от контекста. Посочената в прессъобщението проверка, извършена през 2019 година, е неотносима към настоящия казус, тъй като с решение на ОбС, взето през м. октомври 2021 и последващи действия, на 15.11.2021 ние приключихме процедурата, като бяха изпълнени всички указания на РДНСК. От този момент нататък сградите са напълно законни.

3. Изложената в прессъобщението от областния управител лъжа, че ДНСК – София не ограничава достъпа до сградите, може да бъде установена в документа, приложен под настоящата ми публикация.

В тази връзка призовавам областния управител към отговорно поведение и към това да не разпространява неистинска информация, възползвайки се от функцията и правомощията, които притежава.

Очевидно целта на тази неистинска информация е да бъдат излъгани хората, които сами потърсиха своите права. А това, че аз заставам до тях е въпрос на личен избор, какъвто може да направи сега всеки един!

Така че, утре, 02.02.2023 г., от 18.30 часа, аз ще бъда при тях в парк “Македония”.

Не аз изпратих ДНСК, не аз съм провокирал, с каквото и да е действие от страна на Община Благоевград настоящите събития. Позволих си да запазя собствеността на гражданите на Благоевград не в моя лична полза, а в полза на всички хора!

За пореден път искам да заявя:

Благоевград не е на кмета,

Благоевград не е на държавата,

Благоевград е на хората!

Добавени коментари

възмутена публикува:
03 Февруари 2023 | 08:17
слагайте фесовете братя станахме си депесари превзеха всичко даде им кмето целата община назначават уволняват обществените поръчки контролират търговете разпределят всичко което може да се сети един човек. дпс превзе благоевград без да се усетим хора и за това е виновен кмета той им дава правомощия елате да видите в юредическия отдел за работи със замах . да живее благоевград да живее българия да живее дпс
Марта публикува:
03 Февруари 2023 | 08:05
И Камбитов и Томов са виновни защо не са направили по ене една копкаа иначе това за децата малко ми е като некакво оправдание н а кмета Стоянов да има проблем но е решим има зали къде да се тренира просто трябва организация. Но явно кмета мина на варянта протести докрай до изборите където ще получи един мощен бумеранг защото хората не са будали и виждат какво става че общината заприлича на Бобошево!
Грамада публикува:
03 Февруари 2023 | 07:46
Илко какво става с операта верноли Мите Кенеди баджанако ти ти е спрел кранчето и нещо обекта не започва.
виктор арабаджиев публикува:
03 Февруари 2023 | 07:32
е много ли е трудно кмета да обясни че преди него колегите му са бездействали и да се съберат спортните клубове и спортни имоти и да решат къде да тренират децата ако не знае кмета мазуро ще му каже нали той казва кой къде кога в наща община
Nobby публикува:
02 Февруари 2023 | 23:33
Да не забравяме тази "мечта" на кмета за този терен. Гергана Муртова още докато беше директор в общината я представи на един ИТ форум в АУБ през ноември м.г. А то даже и земята там не е била на общината вече, а ние търсим балами инвеститори: https://newblg.bg/projects/strategicheski-proekti/zona-za-savremenni-biznes-tehnologii/...
milena публикува:
02 Февруари 2023 | 19:13
ilko zadalbochava problema a ne se stremi da go reshava nema kak da skachash na darjavata trebe da tarsi reshenie i i da se nameri mqsto decata da trenirat no ne po toq nachin zashto slujiteli na obshtinata vkarasha decata v protesta predizborno tova e bezumie
До горния публикува:
02 Февруари 2023 | 13:45
Прав си! Затова нито един от тия няма да помирише друг мандат.
ФАКТ публикува:
02 Февруари 2023 | 12:43
Преди Илко Стоянов, и след Камбитов нямаше ли и др. кмут? Той какво направи, и не трябваше ли той да започне изграждането на това което е трябвало? Това време на Томов защо го пропускате? Той не е ли имал задължение да продължи нещата в общината или с, тогава само пари за улици се даваха...?? Хора , не забравяйте тези неща, защото тези КМЕТОВЕ" ТОЧНО ТОВА ЧАКАТ...
Сашо Георгиев публикува:
02 Февруари 2023 | 10:05
Как можахме да го изберем тоя. Няма да успее да докара 1 лев в града. Никой не го иска в града, партията му я няма на картата, няма едно министерство къде да го приемат. Пълно падение. Никога повече такива еднодневки.
КАЖИ ИСТИНАТА ИЛКО публикува:
02 Февруари 2023 | 08:52
КОГАТО ИМА ФАКТИ НЯМА НУЖДА ДА СЛУШАМ НА ИЛКО ГЛЕДНИТЕ ТОЧКИ .......... НЕ ШУШКОВ А КАМБИТОВ Е ВИНОВЕН ЗАЩОТО НЕ Е ИЗПЪЛНИЛ ДОГОВОРА .............. ИЛКО КАЖИ СИ БЕ ЧОВЕК СТАВАШ ЗА ПОСМЕШИЩЕ ПРЕД ЦЕЛИЯ ГРАД.
БСП публикува:
02 Февруари 2023 | 08:49
Атанас Стоянов и Илко Камбитов си имат един гуро Вили Магурев не виждатели че модела не се променя в общината едни и същи хора и при зарята и при неделчо и при лъжата и при падението. Тасков им е талисман и с него и тия двамата тези избори преключват един път за винаги!
Само да питам публикува:
02 Февруари 2023 | 08:42
А бе Илко, демек ше прикриваме кражбите на Камбата. Ама и с негива помощ нямаш шанс бе. Всички ви разбраха, още щом върна хората на Шопова в общината.
elena публикува:
02 Февруари 2023 | 08:34
i za tova li mu e shushkov vinoven na ilko e nema li koi da mu kaje na toq che stana za smeh
и ие от герб се срамуваме от кмета публикува:
02 Февруари 2023 | 08:25
нема ли кой да му каже на илко че требе заводи да има къде да работят хората а не да ми стега протести с тези протести има само разделение а не обединение; нема такова падение с интриги лъжи заблуждения и заобиколен само от дебелаци нема как да ни управлява; и половината от герб в благоевград се потресоха;
милен публикува:
02 Февруари 2023 | 08:20
и всичко по дигтовката на герб и бойко бирисов а пак гласувайте за тех и идете на протест за да се затвърдява електората да се пребриоте леле колко малумни същества има в тая държава.
Срам публикува:
02 Февруари 2023 | 08:12
Ясно защо Илко Стоянов не казва истината защото по времето на Камбитов не е направено нищо е нормално да има санкции затова в градо викат Илко Камбитов вече лъсна всичко те са си заедно и си се пазят един друг.
Милан публикува:
02 Февруари 2023 | 07:58
Илко Камбитов какво реве? Ясно се вижда какво не са направили с неговото гуро. Малоумници само да откраднат мислят.

Добавете Вашия коментар

TOP