Благоевград-в подножието на Рила, близо до Пирин и около долината на Струма

16 Ноември 2023 | 10:22
0 коментара
Култура
Благоевград
Благоевград-в подножието на Рила, близо до Пирин и около долината на Струма

В рубриката „Уикенд ОКОло“ представяме забележителности, които могат да се видят за два дни на максимум 50-ина километра от областните градове в България. Проектът се реализира съвместно с Министерството на туризма. Публикациите излизат всеки четвъртък до края на годината. Те ще улеснят планирането на вашите уикенди, в които не само да отдъхнете, да се насладите на вкусна и сезонна храна, но и да разгледате интересни забележителности – манастири, музеи, природни феномени. Днес ви предлагаме всичко, което си заслужава да видите в Благоевград и региона.

 

Благоевград е икономически, културен и образователен център на Югозападна България, разположен край долината на река Струма в подножието на Рила близо до Пирин. Район с минерални води, с географски и природни дадености, които дават възможност да се превърне в сериозен туристически център. Градът е с богата история, създаден в III век след Христа около топлите минерални извори. Тогава възниква тракийското селище Скаптопара.

След османското завоевание от XV век на мястото на Скаптопара отново има град с многочислено население, който в различни извори е описван като Джума Базари, Джума, Баня, Орта Джума, Джумая, Горна Джумая, Дупнишка Джумая. Джумая е турска дума, означаваща петък – пазарния ден. По време на Възраждането от източната страна на река Бистрица се застроява българската махала „Вароша“. На 5 октомври 1912 г. Горна Джумая е освободена от Българската армия, а след Междусъюзническата война в 1913 г. турското население се изселва и в града пристигат хиляди българи-бежанци от Егейска и Вардарска Македония. През 1950 г. Горна Джумая е преименуван на Благоевград. В областта има десетки интересни и забележителни туристически забележителности, които могат да се разгледат само за един уикенд. Част от тях са по поречието на река Струма, други – по долината на река Места, а за всички изходната точка е Благоевград.

 

Рилският манастир – съкровищницата на България

Задължителна спирка за туристите, тръгнали на юг от София, е Рилският манастир. Наричат го съкровищницата на България, стожер и хранилище на българския дух и народност. Със своето великолепие остава завинаги в сърцата на българи и чужденци. Основан е през първата половина на Х в. от небесния закрилник на българския народ св. Йоан Рилски. През 1334-35 г. Струмишкият протосеваст Хрельо, щедър дарител на Хилендарския манастир, изгражда защитна кула, монашески килии и храм, който бил на мястото на днешния, построен през 1834 г.

През време на турското владичество Светата обител става център на духовно, културно и книжовно съхранение и възраждане на българския дух. Установени са били връзки със Светогорски манастири, а през 1466 г. бил подписан договор с руския манастир на Света Гора „Св. Пантелеймон“ за взаимно подпомагане и даване на убежище в случай на опасност.

Рилският манастир е притегателен център за миряни от цяла България.
Рилският манастир е притегателен център за миряни от цяла България.

От XVI в. датират и връзките с Русия, където през следващите столетия няколко пъти били изпращани рилски монаси за събиране на дарения (книги, икони, църковна утвар, богослужебни одежди, парични средства). През Възраждането в Рилската обител се откриват школи и училища. Изтъкнатият книжовник и игумен на манастира от 1860 до 1864 г. Неофит Рилски подготвя учители и духовници за цялата страна.

В главния съборен храм в страничния параклис „Успение на св. Йоан Рилски“ е и гробът на цар Борис Трети, където е положено сърцето му. В манастира има няколко музейни експозиции – музеен комплекс, църковно-исторически музей, експозиция от икони, етнографски експозиции и гостни стаи.

Парк „Бачиново“ е зеленият рай на Благоевград

Парк „Бачиново“, който благоевградчани наричат зеленият рай, започва от края на града и е по протежение река Благоевградска Бистрица. Дължината на основната алея, позната и като Алеята на здравето, е 3,5 км. Изграден е още през 30-те години на XX век в подножието на Рила и до днес непрекъснато се обновява и обогатява с атракциони за деца и възрастни. Това е любимото място за отдих и развлечения, разходка и спорт на благоевградчани и гостите на града. В центъра на парка е езерото, дом на десетки двойки бели и черни лебеди, както и патици от различни породи, които мътят и отглеждат потомството си в бистрите му води.

Езерото в парка "Бачиново" с бели и черни лебеди.
Езерото в парка „Бачиново“ с бели и черни лебеди.

През топлите месеци на годината тук може да се кара и водно колело. Около езерото има барбекю зони с маси и пейки, където сами можете да приготвите храната си. Въженият парк „Коколандия“ пък предлага различни трудности на преминаване за деца и възрастни, които искат да изпробват ловкостта и смелостта си. Отделните кръгове са с различни нива на трудност като част от тях минават над водите на река Бистрица. Фитнес кът с уреди за спорт и детски площадки са любимото място за местните жители.

По течението на реката са изградени гранитни баражи, които и до днес са любимо място на разхлада в горещите летни дни. Там десетки хора се къпят под ледената планинска вода, а благоевградчани вярват, че тя им дава здраве и дълголетие. В района на най-високия бараж е поставена паметна плоча на известния в миналото в Благоевград д-р Тишинов, който възпява силата на водата в стихове: „Най-добрият лекар наш е шумящият бараж, но се иска за това тук да идваш месец, два“

Великолепна гледка към три планини се открива от панорамната алея „Стъпалата“

Панорамната алея „Стъпалата“ е едно от красивите места край Разлог в местността Голак и е подходяща за еднодневна разходка. Оттам се открива гледка към планините Рила, Пирин и Родопите. До хълма води алея с десетки места за отдих, интерактивни и занимателни табла, дървени люлки, пейки, шезлонги за наблюдение на природата.

Панорамната алея "Стъпалата"
Панорамната алея „Стъпалата“

Най-атрактивният обект е 12-метрова кула, от която се открива 360-градусова гледка към Разложката котловина и трите планини. По тази пътека през октомври 1912 г. българската армия навлиза в Разлог и го освобождава от османско владичество. Изкачването до най-високата точка на хълма Голак става за около 15-20 минути.

Манастирският комплекс „Ванга“ е в подножието на вулкана Кожух

На Рупите, където пророчицата Ванга е приемала посетители и помагала на страдащите, преди хилядолетия е изригнал вулканът Кожух. Местността е разположена във вътрешната част на кратера на изгасналия вулкан. Мястото е прочуто с високата концентрация на космическа енергия, с минералните извори и с построения от Ванга храм „Света Петка Българска“.

Възвишението Кожух през 1962 г. е обявено за природна забележителност заради срещащите се в него редки животински и растителни видове. През 1970 г. там е построена къщичката на Ванга, а в последните години преди смъртта й – през 1994 г., е изграден по нейна заръка и храмът „Св. Петка Българска“, до който е и гробът на пророчицата.

Храмът "Св. Петка"
Храмът „Св. Петка“

След това започва и строителството на манастирската част към храма.

Сега на площ от 230 дка е оформен красив и поддържан парк с много зеленина и кътове за почивка, където могат да се видят и любимите токачки на Ванга. Туристите могат да влязат и разгледат къщичката на пророчицата. Отворени са още документална зала, свещен дом за кръщаване и венчаване, Експозиция на дарени икони и картини. Знаковите места в комплекса са паметникът на Ванга, мемориалният кръст, вграден в лавата на угасналия вулкан, чешмата с минерална вода, скулптурата „Белият гълъб“, термалните извори, гьолът с водни костенурки и риби.

Античният град Хераклея Синтика е най-новата туристическа атракция в Югозапада

Съвсем близо до комплекса „Ванга“ е Античният град Хераклея Синтика, превърнал се в последните години в най-голямата туристическа атракция в Югозапада, благодарение на екипа археолози, които работят там, подпомагани от община Петрич. След години на успешни разкопки, екипът успя да разкрие голяма част от древен град на траки, елини, римляни и др., просъществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. Той вече е обявен за паметник на културата с национално значение.

Античният град Хераклея Синтика
Античният град Хераклея Синтика

При продължилите 15 г. археологически проучвания на терена в местността Рупите край храма на Ванга са открити интересни артефакти, много информация и история за селището.

То е населявано най-напред от тракийското племе синти, дало името на града, а по-късно, когато македонският владетел Филип II превзел Синтика, добавил към него Хераклея – на името на античния герой Херакъл, който се смята за родоначалник на древните македони. Голяма част от намерените артефакти са експонирани в новия дом на Историческия музей в градския парк на Петрич.

Скулптурният град в Илинденци

До единствения у нас Скулптурен град на площ от над 30 дка се стига по пътя за Сандански през с. Струмяни и след това през с. Илинденци. Идеята за изграждането на своеобразния град в скалите е на скулптора Иван Русев и датира още от началото на 90-те години, когато се учредява „Арт център Илинденци“.

Идеята за изграждането на своеобразния град в скалите е на скулптора Иван Русев=
Идеята за изграждането на своеобразния град в скалите е на скулптора Иван Русев=

През годините до днес там са сътворени над 50 монументални скулптурни произведения, които се вписват прекрасно в заобикалящата природа. Някои от проектите като действащ амфитеатър с над 350 места, езерото Йордановден, каменните пътеки са мащабни проекти, реализирани с труда и таланта на много участници. Един от най-мащабните е Мраморният град на изкуствата с автор Иван Русев.

Близо 200 автори от цял свят са участвали в ежегодните симпозиуми и пленери на „Арт център Илинденци“, като всеки оставя своите произведения там, на място, за да могат да се видят от туристите. В скулптурния град се организират и много творчески прояви като концерти, пленери, изложби.

Епископска базилика в Сандански впечатлява с красиви мозайки

Епископска базилика е разположена в центъра на град Сандански. Това е най-важната сграда от античен град, уникална със своята архитектура, красиви подови мозайки, интересна вътрешна архитектура, стенна живопис, строена в раннохристиянския период от IV до средата на VI в.

 

Комплексът е разположен на площ от 1600 кв. метра и включва класически тип елинистическа базилика с атрий (вътрешен двор) с шадраван и колони в дорийски стил, кръгъл баптистерий (кръщелна) с голям басейн. За да влезе възрастен човек, вградено под земята аязмо, помещение за съхранение на свети мощи и други помещения. Базиликата е реставрирана и вече е притегателно място за туристи и едно от любимите места за провеждане на културни събития./в.24 часа

Добавете Вашия коментар

TOP