Благоевград в „жълтата зона“, 12 са новите съмнителни проби за „Делта”, 2-ма пациенти в реанимация

27 Юли 2021 | 10:24
2 коментара
Общество

Леко покачване на броя на новите случаи с Ковид-19 се забелязва в Пиринско, макар ситуацията засега да е спокойна и областта да е в така наречената „жълта зона“ с 14 заразени на 100 000 души.

„От 40 проби за изследване днес 4 са положителни, което е индикация, че вирусът плавно започва да се завръща”, заяви за „Струма“ вирусологът д-р Цветанка Иванова, завеждащ микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград. Има и 12 нови съмнителни проби на пациенти с Ковид-19, които са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести за секвениране – разшифроване на генома, за евентуално наличие на „Делта” вариант.

Към момента в Благоевград са установени 3 случая на „Делта” вариант, известен още като индийски, тъй като първо бе открит в Индия. Според експертите вирусолози този вариант на Ковид-19 започва да превалира, да преобладава, което им дава основание да прогнозират четвърта вълна през есента.

В тази връзка вчера се състоя заседание на Областния кризисен щаб в Благоевград, за да се обсъди готовността на болниците в Пиринско за справяне с нова вълна на заразата. Срещата бе проведена след заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, с която бе разпоредено на директорите на регионалните здравни инспекции да уведомят съответните областни управители за приетия Национален оперативен план за справяне с пандемията от Covid-19.

Г. Георгиев
К. Калоянов

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов е докладвал за броя на болничните легла в Ковид отделенията, наличието на лекарства и антибиотици, на кислород, на животоспасяваща апаратура и на лични предпазни средства. За момента ситуацията е спокойна, хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са малко, макар че от вчера има двама, които са настанени в интензивното отделение на благоевградската болница.

„Легла има – болни няма. Това ни дава спокойствието да обсъдим най-адекватните мерки при евентуална нова вълна, каквато се очаква през есента. Нашето предложение е за по-голяма оперативност относно разкриването на болничните легла. Ако например една болница има лимит за 100 легла, да бъде въведен уведомителен режим при разкриване на леглата, а не както е досега – да се чака разрешение от РЗИ, Здравна каса, тъй като болният не може да чака пред вратата. Имаме предложения и относно методиката за заплащане“, заяви за „Струма“ управителят на онкоболницата „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев след заседанието на Областния кризисен щаб.

Лекарите отново оправиха апел за ваксиниране, тъй като въпреки кампанията с изнесени мобилни центрове, имунизацията в Пиринско остава критично слаба – едва 10% са ваксинирани с втора игла, около 20% с първа доза. Същата е ситуацията и при медицинските лица – едва 20 % от тях са ваксинирани./Struma.bg

Добавени коментари

Дамбата публикува:
27 Юли 2021 | 12:11
Калоянов е време да си ходи.Спете спокойно скоро ще не затворят.
Gost публикува:
27 Юли 2021 | 10:53
Сюед като има увеличение на случаите, ЗАЩО се позволяват разни събори по села и градове, ЗАЩО не се забранят? Каква е целта, хем да има навалици на съборите, хем да няма болни, а накрая ДА СЕ ОБВИНЯВАТ пак обикновените граждани,че не спазват разпоредбите. Пълен батак е!

Добавете Вашия коментар

TOP