Благоевград става спортна столица на Югозападна България!

11 Април 2024 | 16:08
3 коментара
Спорт
Благоевград
Благоевград става спортна столица на Югозападна България!

В периода от 18 до 21 април Благоевград ще се превърне в спортна столица на Югозападна България, тъй като в областния център предстои да се проведат Студентски олимпийски игри, предаде „Фокус“.

На пресконференция Здравко Рашков, тазгодишния президент на клуб „Олимпикс“ към Американския университет в България разказа, че това е най-големия спортен клуб в университета. „Мисията ни е да накараме младите хора отново да спортуват. През учебната година организираме различни спортни събития в университета и града. Клубът ни е вече на 19 години, като той е един от най-старите в университета. За поредна година ще организираме най-голямата студентска олимпиада в страната“, каза още той.

Бригида Андонова, ръководител на отдел „Финанси и спонсорства“ към клуб „Олимпикс“ добави, че традиционно в събитието се включват не само студенти и преподаватели от АУБ, но и ученици, студенти и граждани от цяла Благоевградска област и страната.

В програмата на студентската олимпиада са включени 18 спорта, сред които футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса, тенис на корт, бягане, щафета 4х100 метра, вдигане на тежести и канадска борба. „Включили сме още американска народна топка и спайкбол. Хубавото на олимпиадата е, че не всички спортове изискват сериозна физическа подготовка, предварително“, прибави Рашков.

Спортното събитие ще започне на 18 април с тържествена церемония в спортната зала на АУБ, като освен музика и забавления, ще има и тържествено запалване на олимпийския огън.

Първите спортни състезания ще започнат на 20 април (събота) с надпревара по плуване в Спортен комплекс „Пирин“. В рамките на деня ще се проведе и маратон на алеята в парк „Бачиново“, както и футболен мач, баскетболна среща и стрелба от тройката в кампуса на АУБ в Благоевград . На 21 април събитието ще продължи на бейзболното игрище до благоевградския парк „Бачиново“. Състезанията ще започнат в 09.30 часа, а в 18.00 часа ще бъде церемонията по награждаване на победителите. Предвидени са общо 211 медала за състезатели в различни спортове, които по традиция ще бъдат връчени от млад български спортист, чието име организаторите запазиха в тайна.

„Тук е мястото да благодарим на Община Благоевград и „Спортни имоти“, които ни съдействат със спортни терени“, каза Андонова и добави, че освен фокус върху спорта, събитието има и социална насоченост. Всяка година организаторите на игрите си избират благотворителна инициатива, за която се набират средства. Тази година, с оглед олимпийските игри, кампанията ще бъде в подкрепа на Националната параолимпийска организация.

За събитието АУБ ще си партнира с Регионалното управление на образованието в Благоевград и Югозападния университет „Неофит Рилски“, както и с Община Благоевград.

Добавени коментари

Тодор публикува:
13 Април 2024 | 07:47
Какви глупости американски тъпитии на кмета в в главата да направи общината най ВАЖНОТО за децата ни да пусне топлата вода в оБщинския басейн В ЕЛЕНОВО А НЕ ДА СЕ ЗАХРАНВАТ ХОТЕЛИ НА РУМЕН ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ КАКВОТО ДА НАДРОБИЛИ СЕГА ДА СИ ГО НАСЪРБЯТ И ДА ПРЕГЛАСУВАТ ГЛУПОСТИТЕ СИ .....
Ути Капути публикува:
12 Април 2024 | 14:31
Имах предвид Сатър шеф!
Ути Капути публикува:
12 Април 2024 | 14:29
А ЮЗУ-то ще направи сладкарски фестивал начело със Сатурн шеф - Марин Мазното...

Добавете Вашия коментар

TOP