Благоевград става фестивален център на Балканите

23 Декември 2017 | 08:05
0 коментара
Общество

Международният музикален фестивал „Франкофоли“ в Благоевград грабна две отличия тази година – от конкурса „Мистър и Мисис Икономика“ и от Годишните награди в туризма. В университетския град се провеждат още редица културни мероприятия, които привличат и забавляват млади и стари. Пред Kmeta.bg Христина Шопова- заместник-кмет на общината с ресор „Хуманитарни дейности“, разказа за интереса на хората към фестивалите и развитието на културния живот в Благоевград.

- Г-жо Шопова, може ли да кажем, че Благоевград се е превърнал във фестивална дестинация?

- Трите издания на "Франкофоли" доказаха, че Благоевград се е превърнал във фестивална дестинация и ще продължава все повече да привлича туристи и меломани, които посещават такива събития. Когато започнахме това приключение през 2015 г. не очаквахме, че ще стигнем до тук - да подготвяме 4-тото издание. Отличията, които получихе, както и 100-хилядната публика, която мина през града ни показаха, че вървим в правилната посока и мястото на "Франкофоли" е точно тук. След 20-годишна пауза, с много смели и амбициозни стъпки възстановихме фестивала и той завоюва своето място на международно ниво. 

- Какво да очакват посетителите на 4-тото издания на фестивала през 2018 г.?

- Още след закриването на тазгодишното издание през юни, започна подготовката за 4-тото. В постоянна връзка сме с френските ни партньори, обсъждаме и правим програмирането заедно. Публиката на "Франкофоли" може да очаква един невероятен тридневен фестивал, в който ще има много интересни неща и стойностни звезди. 

- Какви други фестивали се провеждат в града?

- Започваме с атрактивния кукерски фестивал, който се провежда в първата седмица на януари. Тогава стотици групи, които се подготвят през цялата година, правят дефиле по главната улица. В края на февруари започва единственият по рода си блус и джаз фестивал, който ще се състои за 4-та поредна година. През май месец идва изключителният театрален маратон "Тарабумбия", когато в рамките на 10 дни гостуват над 30 представления. По-различното на този фестивал е, че се дава сцена на независимите млади артисти и винаги има доста интересни и смели режисьорски решения на творците. Следва най-голямото ни събитие - "Франкофоли". Стараем се да правим фестивалите устойчиви и да надграждаме всяка година. В момента текат преговори за провеждането на фолкорен фестивал, съвместно с колеги от Гърция.

- Какъв и интересът към общинския Център за личностно развитие?

- Интересът е голям - имаме над 2000 деца. Работим в посока те да се увеличат, както и да създаваме повече клубове, които децата да търсят. В процес сме да уцелим това, което най-много би заинтригувало малките и да създадем възможност да го развиват. Екипът се състои от преподаватели професионалисти, които ежедневно се занимават с благоевградските деца. Таксите са символични и всеки има възможност да посещава такива курсове, без да се притеснява от размера на таксата. 

- Към кои курсове има най-засилен интерес?

- Децата предпочитат фолклорните танци. Имат афинитет към народното ни творчество. Голям интерес има към школата ни по пиано, пеенето, танците, театралната школа. Нашата отговорност е да им предоставим възможност да избират в какво искат да се развиват. Освен това има резултат от тяхното старание. Децата участват в редица международни състезания и завоюват доста медали и отличия. Децата, които се подготвят в Центъра, имат късмета с тях да работят наистина страхотни професионалисти. 

- Разкажете за идеята да се създаде общинска фирма, която да се занимава с организирането на фестивали?

- Вчера излезе регистрацията на новата общинска фирма. Двама души от отдел "Култура" целенасочено ще се грижат за логистиката и организирането на фестивалите. По този начин ще работим по-добре и с хотелите, и с местния бизнес. Целта е да има по-голяма практична насоченост и да стигаме по-лесно до потребителите. 

Може ли да кажем, че парк "Македония" се е превърнал в културния център на Благоевград?

- Парк "Македония" безспорно е станал културен център на нашия град. Там се провеждат всички по-големи мероприятия, включително и "Франкофоли". Мястото предлага големи възможности. Зала "Орфей" е общинска собственост и може да бъде наемана за провеждането на най-различни събития. Вече има запитвания за концерти и за сватби. Тепърва пространството ще се разработва. 

- Има ли "глад за изкуство" от страна на младите?

- В рамките на тези 5 години, в които община Благоевград целенасочено прави събития към младите хора - те все повече искат и търсят културни мероприятия. Ние създадохме публика, която уважава нашите събития. За нас това е оценка и отговорност да работим в същия дух и да откликваме на техните желания. 

- Как ще се развива Благоевград през 2018 г.?

- Благоевград има стратегия за развитие като фестивален център на Балканите. С бавни и сигурни стъпки върви натам. Плановете ни са да продължаваме да организираме качествени събития, да надграждаме където може, да продължаваме да работим върху подобряването на мениджъмнта на нашите кулкурни институти, които имат нужда от подкрепа и могат да представят техните продукти. Разбира се, грижа за младите хора да бъдат обхванати в различни дейности - за да имаме публика и хора, които да ни следят и оценяват тези събития. Без качествена публика събитието няма как да се получи. Работим да подобряваме културната инфранструктура, да откриваме и нови пространства. Да търсим нещата, от които се интресуват младите хора, и да им ги предоставяме, за да не ги губим. Основната цел ни цела е да има посещаемост, обратна връзка дали вървим в правилната посока и всеки благовградчанин да се гордее със собствения си град.

източник: Kmeta.bg

Добавете Вашия коментар

TOP