Благоевград стана първият град в Югозападна България с модерен център за лъчетерапия

21 Септември 2023 | 13:24
1 коментара
Общество
Благоевград
Благоевград стана първият град в Югозападна България с модерен център за лъчетерапия
С официална церемония бе представена новата високотехнологична апаратура, която ще бъде използвана за лечение на пациенти в СБАЛО "Св. Мина“ в Благоевград, пише "Фокус".

Управителят на лечебното заведение д-р Теодор Велчев изтъкна, че преди година е била стартирана процедура за превръщането на онкоболницата в модерен център за лечение.

"Това е първия такъв център в Югозападна България. Новата апаратура ще осигури по-качествен и по-достъпен лечебен процес за пациентите със злокачествени онкологични заболявания, ще спести време и средства", каза още той.

Извършен бе и водосвет от Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Новата високотехнологична придобивка в СБАЛО "Свети Мина“ е от лидера в производството на линейни ускорители "Вариан Медикал Системс“, САЩ. Линейният ускорител е последно поколение, произведен през 2023 г. 

Новият медицински апарат ще осигури възможност пациентите с онкологични заболявания от област Благоевград и съседните области да получат високо качество на лъчелечение.

При работа с апарата се използва нова технология за проследяване на тумори в реално време и възможности за управление на движението, подобрявайки както безопасността, така и комфорта на пациентите, като се защитават здравите тъкани с точност под милиметъра.

Тази система позволява раковите тъкани да бъдат обработени с високоенергийни лъчи, а здравите органи наоколо да бъдат напълно защитени.

Добавени коментари

д-р Менгеле публикува:
22 Септември 2023 | 09:45
Това добре, но къде са компетентните кадри, подготвени да работят с тези ускорители? ЮЗУ-то практически ликвидира катедра “Физика“, където имаше компетентни хабилитирани преподаватели по ядрена физика и можеше да се провежда специализация по такава техника.

Добавете Вашия коментар

TOP