Благоевград ще има паметник на българските възрожденци, братята Димитър и Константин Миладинови

26 Октомври 2022 | 14:57
0 коментара
Култура
Благоевград ще има паметник на българските възрожденци, братята Димитър и Константин Миладинови

29 точки са включени в дневния ред на предстоящото редовно заседание на Общински съвет Благоевград, насрочено за петък (28 октомври 2022 г.) от 09:30 часа в зала „22-ри Септември“ на Община Благоевград.

По този повод днес, председателят на местния парламент, г-н Радослав Тасков, даде традиционната си пресконференция, в началото, на която поздрави всички именници по повод Димитровден.

„На днешния празничен Димитровден, от мое име и от името на Общински съвет, искам да поздравя всички, които с гордост носят името на Св. Димитър. Нека си пожелаем светецът да ни закриля и напътства в добрите дела“, пожела Радослав Тасков.

Г-н Тасков представи пред представителите на медиите и обществеността какво предвижда предварителния дневен ред, като информира, че в деловодството на Общински съвет няма постъпило предложение за извънредна точка за петъчното заседание, с изключение на едно заявление за изказване от Бойко Гренцке.

На редовното заседание на местния парламент, по първа точка от дневния ред, общинските съветници ще дискутират Предложение № 60-00-328/09.09.2022 г. от Кмета на община Благоевград, относно Проект за изменение на Приложение №8 и Таблица на базисни наемни цени за Община Благоевград на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Община Благоевград.

То ще бъде докладвано от общинския съветник Валентина Шаркова, председател на Комисия по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране.

Местният парламент ще разгледа и предложенията от Кмета на община Благоевград, относно кандидатстване по Целева програма „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд“, финансирана по Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика, както и за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05SFPR003-1.001 „Топъл обяд“ по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027. Те ще бъдат докладвани от Йосиф Кочев, председател на Комисията по бюджет, финанси и европроекти.

Общинските съветници ще трябва да попълнят и състава на временната комисия за изработване на предложение на политика за участието на Община Благоевград и общинските публични предприятия и бизнес задачи.

На днешната пресконференция, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, коментира и Предложение № 60-00-367/14.10.2022 г. от Кмета на община Благоевград, относно поставяне в градска среда на паметника на българските възрожденци, братята Димитър и Константин Миладинови, който се намира в Регионалния исторически музей, като уточни, че избрано най – подходящото място за поставяне на паметника в градска среда. То се намира в зелена площ между зала „Пейо Яворов“ и АУБ.

Г-н Тасков съобщи, че по точка 11 от предварителния дневен ред, а именно предложение № 60-00-378/18.10.2022 г., от Кмета на община Благоевград, относно учредяване на Еднолично общинско дружество с ограничена отговорност „БЛАГОЕВГРАД ГРИЙН ТРАНС“ ЕООД, е входирано и изменение на предложение под номер № 60-00-379-001/21.10.2022 г., от Кмета на Община Благоевград, за промяна на името. Дружеството ще се казва: „Благоевград Еко Транспорт“ ЕООД.

В отговор на журналистически въпрос, във връзка с откриване на Македонски културен център „Никола Вапцаров“ в Благоевград, планувано за 30-ти октомври, председателят на местния парламент Радослав Тасков каза, че Общински съвет Благоевград няма да допусне създаване на напрежение между България и Република Северна Македония.

Припомняме, че Общински съвет Благоевград се произнесе по темата с декларация, приемането на която се наложи, заради спорни текстове в обявлението за създаването на културния център и неща, които създават предпоставки за възникване на напрежение между двете съседни държави.

Той допълни още, че с приемането на въпросната декларация общинските съветници не са имали за цел да създават напрежение, дори напротив. Целта е била да се спрат всякакви опит за това, отбеляза Тасков.

На днешната пресконференция бе отправен и въпрос, относно случващото се с ФК „Пирин“ и възникналото напрежение между фенове и ръководство.

Г-н Тасков отговори, че всички са притеснени за „Пирин“ и за резултатите, които клуба постига, но като местна власт не се бъркат на ръководството.

По повод предстоящото честване на вековния юбилей на „Пирин“, Радослав Тасков посочи, че в качеството си не на председател на местния парламент, а като фен, е подпомогнал начинанието на феновете.

Въпросът около евентуален Референдум и мнението му по този казус, също бе тема на разговор по време на пресконференцията.

Според председателя на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, референдум с повече въпроси, проведен по време на евентуални предсрочни парламентарни избори ще има по – голям смисъл от местно допитване с един единствен въпрос.

„Трябва да гледаме в бъдещето! Ще предложа на инициативния комитет да се обединим и да проведем референдум по повече въпроси, за да разберем какви са нагласите на хората за бъдещето на Благоевград.

Всички виждаме, че най-вероятно се задават предсрочни парламентарни избори, така че много по-добре ще бъде да проведем гражданско допитване в едно с предсрочните избори. Така, Община Благоевград няма да се наложи да плати дори лев. Такъв референдум бих подкрепил!“, коментира Радослав Тасков.

Предложенията, включени в дневния ред на предстоящото заседание, са разгледани от постоянните комисиите към местния парламент.

Дневният ред беше одобрен на заседание на Председателския съвет към Общински съвет Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP