Благоевград се размина с немския инвеститор, ще строи в Стара Загора

10 Август 2022 | 17:10
6 коментара
Бизнес
Благоевград се размина с немския инвеститор, ще строи в Стара Загора

Мощният немски инвеститор Даниел Пилчеви, който през януари дойде да огледа Благоевград с идея да открие тук свободна сграда или място за строеж на нов завод, ще строи в Стара Загора. Фирмата му „Посел електроник“, базирана във федерална провинция Баден-Вюртемберг и специализирана в изработката на високотехнологични изделия за леки автомобили, има годишен оборот от 4 млрд. евро и заводи в САЩ, Малайзия, Китай и Чехия, но поредното му производство няма да е в Благоевград.

Новината, че Пилчеви се е ориентирал към Стара Загора, бе потвърдена и от областния управител Николай Шушков, който всъщност пръв направи връзка с немеца още миналата година, когато за пръв път бе назначен за губернатор. Този януари Шушков го доведе в Благоевград, запозна го с новия губернатор Валери Сарандев и с кмета на Благоевград Илко Стоянов и всички се опитаха да му посочат безспорните плюсове на Благоевград пред другите български градове – близостта до столицата и летището, магистрала, наличието на специалисти, които по-рано работеха в ЗСТ и „Печатни платки”, и др.

При огледа на града немецът обаче не успял да хареса нито място за строеж, нито готова сграда, която би могъл да купи, за да побере в нея производството, което при това отсега планирал да разширява. Така Благоевград се размина за пореден път с обещани 300 работни места и западни условия на труд, а вероятно и европейско заплащане.

Илко Стоянов призна, че от януарската среща не е имал друг контакт с инвеститора и не знае, че е избрал Стара Загора, но безапелационно посочи причината Даниел Пилчеви да не избере Благоевград – липсата на индустриална зона.

„Откакто станах кмет, при мен са идвали 4-ма немски инвеститори, дори вчера имаше един представител на компания за производство на кабели, но аз вече спрях да обявявам визитите им, защото няма какво да им предложим – каза Стоянов пред Струма. – Докато не очертаем границите на бъдещата индустриална зона, нищо не можем да направим, само можем да отчитаме, че Благоевград постепенно се връща на картата. Идеята на бившия кмет Атанас Камбитов зоната да бъде изградена на черешарниците не е добра, защото там теренът е малък, а са необходими минимум 350 дка. Единственото подходящо място е над „Метро”, към Зелен дол, където общината има доста общински земи. Частните терени не би трябвало да са проблем, защото собствениците ще имат интерес да запазят собствеността си вътре в зоната и или да я продадат на инвеститори, или да я дават под наем. В краен случай е определена процедура по отчуждаване, но не мисля, че ще се стигне до нея, защото тогава хората ще получат много малко пари“.

Според Ил. Стоянов работата по новата индустриална зона от страна на общинската администрация доста е напреднала и най-късно през октомври границите й ще бъдат очертани, след което обаче ще трябват поне 2 години за събиране на документи и разрешителни.

 

 

Източник: struma. bg

Добавени коментари

да напомним публикува:
11 Август 2022 | 16:42
Ние поставяме и въпроса колко е коректно по време на кампания за кмет на Благоевград да обещаваш нереални неща, от рода на: 7000 туристи дневно в Благоевград /за сравнение туристите за ден във Венеция са 70 000/, 1 млрд. € инвестиции, 3500 нови работни места със заплати от 4000 € в IT сектора /макар че в цяла България тези специалисти започват със стартова заплата от 1000 €/ и други 10 000 работни места в производството с по 2000 € заплата. Общо 13 500 нови работни места, дали изобщо има толкова хора, търсещи работа в града ни? Министър-председател да си, не можеш да осигуриш 1 милиард евро инвестиции. Коментарът е на Д-р Павлин Янкулки 3 дни преди първия тур на кметските избори миналата година. Сега, всички благоевградчани, които се хванаха на въдицата на тоя мургавелко да му ядат л***а. Лошото е че и останалите благоевградчани го правим същото заради вас.
Пепи публикува:
11 Август 2022 | 10:54
Да бе, те затова идват тука от Баден_Вюртемберг, да дават европейски заплати. Вервайте си. И тоя е толкова германац, колкото аз съм уелският принц. Да открива завод в родната му Албания.
е нема що публикува:
11 Август 2022 | 10:36
Хаха. Четвърти немски инвеститор за 1 година се отказва от Благоевград. А тоя мангал обещаваше 10 000 нови работни места с 2000 лева средна заплата. И лапнишараните му се вързаха. Сега, ако бяхме общество, тоя щяхме да го гониме със сопите по благоевградските улици.
До Томов публикува:
10 Август 2022 | 22:06
Не е вярно, Илко ше разкрие 3000 работни места за IT специалисти, както обеща преди изборите.
Опа публикува:
10 Август 2022 | 18:47
Ами тоя шушляк Шушков?? Е тоя що работи вече няколко години? Освен че е спонсор на Радев...
Томов публикува:
10 Август 2022 | 18:08
Илко, Илко нищо не правиш, само празни приказки.

Добавете Вашия коментар

TOP