Благоевград се поклони пред живота и делото на Гоце Делчев

04 Февруари 2024 | 13:12
0 коментара
Култура
Благоевград
Благоевград се поклони пред живота и делото на Гоце Делчев
4 февруари e денят, в който отбелязваме 152 години от рождението на Гоце Делчев - основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, изработва техните програми и устави.

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, произнесе реч пред паметника на Гоце Делчев, като каза, че всеки пази в сърцето си спомена за героя.

“Заветът на Гоце Делче към всички нас е ясен – да вървим напред заедно, силни, обединени, със смирение, разум и мъдрост. Всеки, който иска да живее добре, нека следва завета на Гоце Делчев. Вечна памет!“, добави Байкушев.
Иван Стоянов - уредник в Регионален исторически музей - Благоевград припомни интересни факти, свързани с личността и героизма на Гоце Делчев,
а актьорът Андраш Кончалиев рецитира стихове в негова памет.

Пред паметта и делото на Гоце Делчев се поклониха: кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, Областният управител Мария Димова, заместник-председателят на Общински съвет Благоевград Георги Корчев, командирът на 3-то Бригадно командване полк. Кирил Спаневиков, общински съветници, представители на политически партии, граждани.

Гоце Делчев остава в историята като най-значимата фигура в борбата за освобождението на българските земи.

Георги Николов Делчев, известен като Гоце Делчев, е роден на 23 януари 1872 г. в Кукуш. Завършва прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия "Св.  Св. Кирил и Методий". През 1891 г. постъпва във Военното училище в София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип, където се среща с Даме Груев. 

В началото на май 1903 година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попадна в обкръжение в село Баница, Серско, и след еднодневно сражение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.
Благоевград се поклони пред живота и делото на Гоце Делчев
Благоевград се поклони пред живота и делото на Гоце Делчев

Добавете Вашия коментар

TOP