Благоевград се гордее с нея! Благоевградчанката Мария Лалева създаде хитовия филм „Дамасцена“

29 Септември 2017 | 13:23
0 коментара
Култура

Благоевградчанката Мария Лалева стана сценарист и продуцент на българския филм „Дамасцена“,чиято премиера ще бъде през ноември.  

Красавицата не се нуждае от реклама, всички я познават с уникалните и стихове, които преди да бъдат издадени  получиха живот и многохилядна публика  от фейсбук.

Тя има две издадени стихосбирки – „Личен архив“ и „Не съм ви ближна“ и многоброен верен фен-клуб, който чака романа й „Живот в скалите“. Засега почитателите попиват откъси от романа, които Мария пуска в страницата си и които неизменно стават популярни като рок-парчета. Мария е сценарист и продуцент на най-новия български филм „Дамасцена“ – мащабна и амбициозна творба за пътя на едно момче от Долината на розите към мечтата му.

„Вярвам в най-безумните си мечти, вярвам в най-безнадеждните хора наоколо ми, влюбвам се в пороците им, в най-дълбоките им тайни, крещящи зад тези пороци, вярвам, че всеки носи антиотровата на собствените си страхове и на непоисканите и недадените си прошки. Мечтая за зимно море и тишината на честно присъствие”, признава откровено в интервю Мария Лалева.

На въпроса, с какво „Дамасцена“ е различен филм и какъв според нея е пътят на българското кино, тя е категорична :

Има кино и киноиндустрия. Киното е авторски акт. Тук говорим за творби. Киноиндустрията е машина за печалби. Тук говорим за продукт. Да, много ни е мрачно киното. Може би си изживява депресията. Или сатурновата дупка преди рождения ден.

Нямаме нужда от носталгия по старото българско кино. По-скоро вярвам, че имаме нужда от честността на емоцията, която българските стари филми носят. Изкуството възпитава. Затова отговорността на авторите е огромна.

Темите, историите, въпросите. Зрителят е жаден да вярва – в красотата, в нежността, в надеждата. Той най-често идва в киносалона не за да види и чуе отговора, а да чуе правилния въпрос, за да си отговори сам.

Това е нашият филм”, категорична е Мария Лалева.

А по повод на любовта талантливата благоевградчанка е убедена, че любовта е талант.

„Или талантът – любов. Все едно и също е. И любовта, и талантът са по–големи от един човешки живот”, казва Мария Лалева.

Добавете Вашия коментар

TOP